/ -SHUTTERSTOCK
22/08/2024 u 03:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pet razloga zbog kojih ćete tikvice poželjeti da jedete svakog dana

Tikvice su mnogima omiljeno povrće, ali ne bez razloga.

Tikvice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima. Zahvaljujući svemu tome, one pružaju mnogo koristi za naš organizam.

Nakon što pročitate koje su sve dobrobiti tikvica za naš organizam, sigurno ćete ih češće uvrstiti u svoj ručak.

Podržavaju zdravlje crijeva

Tikvice nisu povrće koje ima najviše vlakana, ali sadrži oko 1,2 grama vlakana po šoljici. Unos dovoljne količine dijetetskih vlakana je ključan za zdravu crevnu mikrobiotu, prenosi Shape. Pored toga, rastvorljiva vlakna u tikvicama su posebno korisna jer su glavni izvor energije za crijevnu mikrobiotu. Pored toga, 95 odsto vode koju tikvice sadrže pomaže u održavanju pravilnog funkcionisanja digestivnog sistema, podstičući redovno pražnjenje crijeva.

Pomažu u regulisanju šećera u krvi

Ako imate dijabetes ili predijabetes, vaše telo ima poteškoća da preradi šećer iz ugljenih hidrata, pa se dijeta s malo ugljenih hidrata često preporučuje osobama s ovim stanjima. Kao povrće s malo ugljenih hidrata (samo 3,9 grama po šolji), tikvice su odličan izbor. Takođe, vlakna u tikvicama pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi i povećavaju osjetljivost na insulin.

Sadrže antioksidante koji štite zdravlje očiju

Kao i većina voća i povrća, tikvice su izvor antioksidanata, jedinjenja koja uklanjaju štetne slobodne radikale iz vaših ćelija. Među njima su brojni antioksidansi povezani sa zdravljem očiju, uključujući vitamin C, beta-karoten, lutein i zeaksantin, prenosi Shape.

Beta-karoten je prekursor vitamina A, hranljive materije za koju se zna da podržava zdrav vid. Lutein i zeaksantin se akumuliraju u mrežnjači, gdje pomažu u apsorpciji svjetlosti i štite mrežnjaču od oštećenja. Tikvice su bogate svim ovim korisnim supstancama.

Doprinose hidrataciji tijela

Tikvice su bogate vodom i jedno su od najboljih povrća koje možete jesti za hidrataciju. Za adekvatan unos vode, posebno tokom ljetnjih mjeseci, Akademija za ishranu i dijetetiku preporučuje hranu koja sadrži 90 do 100 odsto vode. Tu ulogu ovde imaju tikvice.

Poboljšavaju zdravlje srca

Ishrana bogata voćem i povrćem je dosledno povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, tikvice imaju neke jedinstvene prednosti kada je u pitanju zaštita srca. Osim što sadrže vlakna koja mogu pomoći u smanjenju holesterola, antioksidansi, karotenoidi u tikvicama, djeluju protivupalno na kardiovaskularni sistem.

Isto tako, postoji i sadržaj kalijuma u tikvicama. Jedna šolja sadrži oko devet odsto dnevnih potreba za kalijumom. Dobijanje dovoljno kalijuma može pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih problema.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 10:13