/ Adis Balota SDP
17/03/2022 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балота: Судски савјет и даље настоји да покрије бруку

Говорите да ‘‘Судском савјету није позната националност кандидата, осим што можете да наслутите на основу личног имена, наводи он

Судски савјет умјесто да исправља грешку, коју је читава јавност схватила, у својем одговору и даље настоји да покрије ''бруку'' која је направљена, сматра  Адис БалотаПотпредсједник СДП.

-Овдје се нијесте огријешили само о мање бројним народима или о појединцима, већ сте довели у питање грађански концепт државе и додатно нарушили повјерење.Како је могуће да ниједан припадник мање бројног народа није испунио ваше "високе" критеријуме? Ради се о кандидатима који имају више деценија искуства у судској власти и више пута су у ранијем периоду добијали максималне оцјене- наводи балота.

Додаје:"Говорите да ''Судском савјету није позната националност кандидата, осим што можете да наслутите на основу личног имена'', а у Закону о Судском савјету и судијама се каже (члан 50) ''...а ако кандидати имају исти број бодова на писаном тесту односно правосудном испиту, предност има кандидат који је припадник мањинских народа и других мањинских националних заједница''. У истом Закону о судском савјету и судијама се у чл.75. јасно каже "Судски савјет са пријављеним кандидатима обавља интервју''. На основу оцјене рада и оцјене интервјуа из члана 74 овог закона, сачињава се ранг листа".

-Питање, како онда знате ко припада мањинским народима у овим ситуацијама, ако није по имену? Значи, ваша законска обавеза је да знате националност кандидата, а ви је по сопственом признању нисте испоштовали. Јасно се намеће закључак да нијесте у праву и да сте и те како имали на уму ко се како зове и сваки кандидат које је националности. Члан 75 предвиђа, да уколико се не може утврдити предност кандидата, Судски савјет врши жријебање. Било би добро да прикажете и резултат жријебања, ако су кандидати мање бројних народа дошли и до тог нивоа, или ни ту нијесу имали среће или задовољили критеријуме- наводи он.

Он сматра да из вашег одабира кандидата, по именима се види да није прошао ни један кандидат од мање бројних народа, па нам није јасно који доказ други је потребан.

-Или ви нијесте обраћали пажњу на имена, као што кажете. Објавите табелу са оцјенама, а посебно дио који приказује оцјену на интервјуу, по сваком члану Судског савјета! Мислим да је дошло вријеме да поједини из Судског савјета сносе одговорност тј. да добију и црвени картон- закључује он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:20