Ilustracija / - CGO
09/10/2024 u 18:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CGO: Opasna i antidemokratska inicijativa koalicije Za budućnost Crne Gore

Centar za građansko obrazovanje ocjenjuje da danas zvanično lansirana inicijativa koalicije ZBCG da ograniči djelovanje građanski i kritički nastrojenih NVO u Crnoj Gori predstavlja opasan pokušaj da se uguši sloboda govora i udruživanja, a što su osnovni stubovi svakog demokratskog društva.

- Inicijativa ZBCG podsjeća na mračne prakse iz Rusije i Ukrajine, koje su očito liderima ove političke strukture bliže od Evropske unije, što se sada jasno otkriva i pored mimikrije kojoj su u posljednjem periodu pribjegli, ocjenjuju iz CGO.

Kako su kazali, Zakon o “agentima stranog uticaja” nije ništa drugo nego institucionalizovana represija prema NVO koje igraju ključnu ulogu u očuvanju demokratije. Umjesto da zajedno sa različtim akterima podstiče pluralizam i jača demokratiju, vlast očajnički stremi potiranju svakog oblika mišljenja koje se ne uklapa u njen svjetonazor.

ZBCG: Hitno predložiti zakon o agentima stranog uticaja u Crnoj Gori

- Crna Gora ne smije postati država straha i represije i vjerujemo da ima dovoljno potencijala za unutrašnji otpor ovim naopakim naumima, ali da će doći i podrška partnera koji žele dobro ovoj državi poštujući njen suverenitet i teritorijalni integritet, smatraju u toj NVO.

Iz CGO očekuju da se o tom pitanju jasno odrede svi članovi Vlade Crne Gore, a posebno premijer Milojko Spajić, da bi se, ističu, i kroz to vidjelo ko kakvu politiku ima, odnosno i ima li je uopšte ili samo slijede interese zemalja od čijih praksi treba da bježimo ma koliko ih promovisali liderima ZBCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 18:21