/ - Мило Ђукановић
31/01/2022 u 19:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Наредна влада мора да буде снажно демократска, кроз мјесец дана разјашњење ситуације

Ђукановић примио акредитивна писма новоименованих, изванредних и опуномоћених амбасадора

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас акредитивна писма новоименованих, изванредних и опуномоћених амбасадора Републике Косово Ариане Зерка Хоџе, Републике Чешке, Јанине Хребичкове, Државе Катара,Фариса Руми Мохамед Шахин Ал-Наимиа и Исламске Републике Пакистана,  Мохамеда Ејџаза.

Након церемоније, Предсједник је одвојено разговарао с амбасадорима, пожелио им добродошлицу и успјешну мисију, у увјерењу да ће током мандата сваки од амбасадора, у сарадњи са државним органима Црне Горе, дати допринос унапређењу међудржавних односа.

Предсједник је предочио амбасадорима актуелне политичке прилике у држави и оцијенио да је у току процес консолидације власти. Он је казао да би наредни мјесец дана требао да да разјашњење ситуације у којој се земља нашла и истакао да је за Црну Гору важно да сачува своју мултиетничку демократију, да сачува мир, стабилност и своју европску будућност. Предсједник је апострофирао да свака наредна влада у Црној Гори мора да буде снажно демократска, грађанска и еуроатлантска и да настави интеграциони процес ка пуноправном чланству у ЕУ.

Односи Црне Горе и Косова су пријатељски и добросусједски, без отворених питања и са значајним потенцијалом за њихово унапређење, казао је Предсједник током разговора са амбасадорком Косова. Уз оцјену достигнутог повјерења и праксе континуираног политичког дијалога на највишем нивоу, поздравио је започету међуресорску сарадњу и апострофирао могућности за унапређење економске, енергетске, туристичке и саобраћајне сарадње. Заједнички је интерес боље инфраструктурно повезивање и наставак изградње граничне инфраструктуре. Истичући понос у односу на црногорску заједницу на Косову, поручио је да би даљи напори за регулисање уставног положаја црногорске мањине на Косову били додатни импулс међудржавним односима. Он је нагласио да Црна Гора с пажњом прати све што се догађа на релацији Београд-Приштина, уз интерес да се дође до споразума и трајне стабилности у чему ће Црна Гора увијек бити конструктиван партнер. Амбасадорки Косова је пренио подршку за европску и еуроатлантску перспективу те земље уз увјерење да је заједничка будућност региона у породици уједињене Европе.

Амбасадорка Хоџе је уз захвалност за добродошлицу пренијела Предсједнику срдачне поздраве предсједнице Османи, Владе и грађана Косова. Захвалила је и на свеобухватној подршци у историјским моментима за Косово и континуираној помоћи у градњи субјективитета земље. Она је нагласила јасно опредељење ка европској и еуроатлантској перспективи уз посвећеност миру и стабилности региона и добросусједској сарадњи. Пренијела је посвећеност косовских институција да наше пријатељске односе проширимо и јачамо у свим сферама од обостраног интереса и рјешавању уставног положаја Црногораца на Косову, које сматрају додатном вриједношћу земље, и за шта воља постоји.

Предсједник Ђукановић је исказао задовољство због повратка амбасадорке Чешке у Црну Гору с обзиром на њено добро познавање региона и наше државе. Уз оцјену да и та чињеница улива повјерење у плодан период сарадње и даље унапређење односа, честитао је на избору нове Владе Чешке и поздравио континуитет међудржавне сарадње и пажње коју та земље придаје нашем региону и билатерално и кроз Вишеградску групу. Уз оцјену да је сарадња са претходним амбасадором била изузетна, исказао је очекивање да ће богатом програму односа између двије државе допринијети и надградња економске сарадње и у области инвестиција. У том контексту, истакао је одлично искуство на пољу енергетике, прилике за даљи развој инфраструктурне и саобраћајне сарадње уз већ одличне везе у области одбране и унутрашњих послова. Упознао је амбасадорку са актуелним приликама у Црној Гори и региону којем је неопходна пуна пажња за остварење стратешког циља и пуне интеграције у ЕУ.

Уз захвалност за добродошлицу и подсјећање на историјско пријатељство које Чешка осјећа према Црној Гори, амбасадорка Хребичкова истакла је да је поносна и почаствована што ће бити у прилици да сарађује са свим чиниоцима црногорског друштва. Посебно је истакла задовољство што се избором нове чешке Владе наставља политика подршке ЗБ у супростављању са изазовима са којима се суочава. Подсјетила је да ће Чешка преузети предсједавање ЕУ у другој половини године, што ће бити прилика и да помогне да се ствари у Црној Гори поново покрену и земља врати динамици интеграција. Исказала је спремност да током свог мандата активно ради на анимирању чешких компанија и инвеститора у циљу боље економске повезаности двије државе.

Предсједник је у разговору са амбасадором Катара подсјетио на претходне контакте на највишем нивоу уз исказани интерес за наставак политичког дијалога. На тај начин, поспјешиће се сарадња у свим областима, а посебно у области обновљивих извора енергије, пољопривреде и туризму за шта постоји интерес са стране Црне Горе. Уз поруку да су врата Црне Горе отворена за инвеститоре из Катара, поздравио је активности те земље у правцу снажења међународног престижа, чему се радујемо.

Амбасадор Ал-Наимиа је уз комплименте за љепоту и потенцијале Црне Горе исказао спремност за унапређење односа двије земље кроз подстицај интензивирања политичког дијалога на највишем нивоу. Посебно је нагласио заинтересованост за инвестициону и економску сарадњу имајући у виду престижност Црне Горе као туристичке дестинације.

Уз оцјену да је Пакистан пријатељска земља са којом нас вежу позитивне емоције из прошлости, Предсједник је исказао спремност за успостављањем динамичније сарадње како у оквиру политичког дијалога, тако и у различитим областима од обостраног интереса, нарочито у привредној сфери. Уз могућност даље сарадње у мултилатералном оквиру, исказао је поштовање за напоре Пакистана у сузбијању тероризма уз најбоље жеље за успјех у очувању стабилности и безбједности.  

Амбасадор Ејџаз казао је да је почаствован приликом да буде дипломата у Црној Гори уз поруке да Влада Пакистана размишља у истом правцу када је ријеч о потреби интензивирања сарадње. Упознао је Предсједника са успјешним превазилажењем проблема са тероризмом, наводећи да су све институције у тој земљи усклађене и да је у току процес преласка са геополитике на геоекономију. Пакистан је гласни заговорник повезивања са партнерима као што је Црна Гора на политичком, дипломатском и нивоу приватног бизниса. Уз најбоље жеље за просперитет Црне Горе у складу са њеним високим заслугама, иницирао је повезивање привредника које би започело организовањем видео конференције, што је са задовољством подржано.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 15:15