/ Фото: Предсједник Црне Горе
20/10/2021 u 18:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Ђукановић са Попом: Извјештај ЕК је депресиван, али није све изгубљено

Стање треба ужурбано мијењати, а ја ћу се и даље залагати да европска интеграција буде стратешка, поручио је предсједник Црне Горе

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић састао се данас са шефицом Делегације ЕУ у Црној Гори амбасадорком Оаном Kристином Попом, која му је уручила извјештај Европске комисије о Црној Гори.

Попа је оцијенила да је извјештај написан реалистично, уз опис актуелне ситиуације, индикације шта је урађено а шта није, и прецизне инструкције шта хитно треба радити у блиској будућности.

Она је истакла стабилну подршку Црне Горе европској политици, као и потпуну усаглашеност са спољно- политичком и безбједносном политиком Европске уније. 

Подсјетила је истовремено на чињеницу да нијесу извршена именовања у правосуђу и да није изабран Тужилачки савјет.

У том контексту, посебно је нагласила потребу за политичким дијалогом како би се ови процеси одблокирали, што је, како истиче, јасно наведено у Извјештају.

Према ријечима Ђукановића извјештај је генерално објективан, али нажалост и депресиван уз потребу јаснијег политичког одређења у неким сегментима, како би били сигурни да је слика узрока стања препозната у ЕУ, што је предуслов да се отклоне недостаци и унаприједи стање у држави.

Он је нагласио да је упркос извјесном застоју у политици проширења, најбољи одговор земље у процесу преговора да убрза темпо и заврши свој дио обавеза.

Иако је увјерен да је због изостанка таквог приступа резултат извјештаја незадовољавајући, сматра да није све изгубљено и да треба консолидовати преговарачке структуре и посвећеношћу извршне власти и осталих сегмената друштва вратити европску агенду као апсолутни приоритет сваке будуће владе, имајући у виду да преговарачки потенцијал у црногорском друштву постоји.

- Уз пуно разумијевање за нову методологију преговарања коју смо прихватили императив је да све земље региона и ЕK морају заједно уложити више напора да се сачува догледна и јасна перпектива чланства сваке од земаља кандидата- додао је он. 

Ђукановић се осврнуо и на нефункционалност судске власти и неопходност партнерског изналажења рјешења за блокаду правосуђа, као и политички мотивисано руинирање јавне администрације и потребу препорука ЕУ за заштиту од малигног утицаја са стране, посебно у области медија, уз поштовање слободе протока информација.

- Тренутно стање треба ужурбано мијењати, а ја ћу се и даље залагати да европска интеграција буде стратешка- закључио је Ђукановић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

04. decembar 2021 09:47