/ Ђукановић и Рајзинг Рајнке
15/06/2021 u 19:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: САД доживљавам као партнера и пријатеља

Амбасадорка САД-а у Црној Гори Рајнке је уз задовољство сусретом захвалила предсједнику на отворености и детаљном информисању о актуелним приликама

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је разговарао са амбасадорком САД у Црноj Гори Џуди Раjзинг Раjнке и исказао задовољство приликом да детаљно и отворено размијене мишљења о свим важним и актуелним питањима.

Он је нагласио да Сједињене Америчке Државе доживљава као партнера и пријатеља који је пресудно помогао Црној Гори да дође до свега што имамо данас, и због тога је редовна размјена информација важна за боље разумијевање и достизање заједничких циљева. 

На интересовање амбасадорке Рајнке о његовом  виђењу  функционисања кохабитације, правцу развоја Црне Горе и односу Владе, Ђукановић је исказао забринутост дешавањима у протеклих неколико мјесеци, након њиховог посљедњег сусрета, прије свега изостанком очекиваног снажнијег отклона дијела актуелне власти од политике национализма, а што оставља дубоке посљедице по Црну Гору.

image
Ђукановић и Рајзинг Рајнке

- Упркос томе, исказао је оптимизам да Црна Гора има снаге да побиједи и ову невољу и настави са борбом за европску и евроатлантску будућност. Напомињући да као предсједник са искуством има обавезу према функционисању кохабитације истакао је да улаже значајан напор да се дође до партнерског разумијевања у кохабитацији. Иако сада, примјећује лошу намјеру у једном броју питања која припадају Уставним надлежностима у оквиру кохабитације, нагласио је да ће наставити да истрајава на очувању државе, што подразмијева одбрану њених институција и њихову функционалност- наводи се у саопштењу.

Амбасадорка Рајнке је уз задовољство сусретом захвалила Предсједнику на отворености и детаљном информисању о актуелним приликама, што високо цијени.  

Она је казала  да постоје одређени успјеси у доношењу заједничких одлука као што је избор начелника генералштаба,  али да недостатак повјерења у кохабитацији представља главни изазов, и на томе треба додатно улагати напоре, подстицати и градити повјерење. САД желе функционалну демократију која обезбјеђује да држава буде поуздан партнер и савезник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 17:58