/ - ФОТО: ВЛАДА ЦГ
05/11/2021 u 18:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извјештај ЕК: Све три гране власти дијеле одговорност за кључне реформе

Ово је веома важна политичка порука, усмјерена и према локалним политичким актерима јер је ово питање које их све повезује, казала је главна преговарачица Кордић

По први пут у овогодишњем Извјештају Европске комисије имамо истакнуту стратешку и геополитичку орјентацију Црне Горе, поздрављену потпуну усаглашености са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ и исказану јасну подршку у реализацији приступања наше државе ЕУ. Ово је веома важна политичка порука, усмјерена не само према чланицама ЕУ, већ и локалним политичким актерима јер је ово питање које их све повезује, казала је главна преговарачица Зорка Кордић.

Она је данас имала онлине састанак са генералним директором за Европску унију у Министарству вањских послова Републике Италије, Винћенцом Ћелестеом и његовим сарадницима. Састанку је присуствовала и амбасадорка Црне Грне у Италији Милена Шофранац Љубојевић.

На састанку су размијењена мишљења у вези са стањем у приступним преговорима, у контексту посљедњег Извјештаја ЕК, резултати у области владавине права, као и могуће области ране интеграције Црне Горе.

Кордић је информисала саговорнике да Канцеларија за европске интеграције ради на припреми Акционог плана који ће адресирати препоруке дате у Извјештају ЕК.

- Имајући у виду значај владавине права за цјелокупни напредак у приближавању ЕУ, истакла је да су радне групе за поглавља 23 и 24 припремиле самопроцјену стања Црне Горе у привременим мјерилима за поглавља 23 и 24 и Динамичке планове за та два поглавља који покривају период до краја 2021. и садрже конкретне приоритетне активности до испуњења привремених мјерила- наводе у саопштењу.

Она је казала да је Извјештајем дата кључна порука да све три гране власти дијеле одговорност за кључне реформе у области владавине права и система правосуђа.

- Овогодишњи извјештај ЕК показује да је европски избор Црне Горе неповратан, као и да је Црна Гора у потпуности усклађена са Заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ”, казао је генерални директор Ћелесте. Поручио је да је важно у наредном периоду адресирати уочене недостатке на које указује ЕК, те да је Италија спремна да пружи подршку Црној Гори- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 19:28