Милан Кнежевић / - Милан Кнежевић
09/06/2022 u 18:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић: Праве од Зете општину да би Ивану Вуковићу обезбиједили нови мандат

Он је у видео обраћању нагласио да ће ДФ наставити политичку борбу, те да ће учествовати на збору грађана Зете и саопштити који су љихови ставови, као и да ће тражити подршку свих грађана за равноправан статус ове општине

Један од лидер Демократског фронта и предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић поручио је да се противзаконитим чином прави инвалидна Општина Зета, која не би могла да функционише, а све како је истакао, само због избора у Подгорици и намјере да се Ивану Вуковићу обезбиједи да обнови мандат.

Он је у видео обраћању нагласио да ће ДФ и он наставити политичку борбу, те да ће учествовати на збору грађана Зете и саопштити који су љихови ставови, као и да ће тражити подршку свих грађана за равноправан статус ове општине.

- Данас је Влада Дритана Абазовића дала позитивно мишљење за Предлог измјена закона о територијалној организацији којом је предвиђено да подручје Голубоваца добије статус самосталне општине која би се звала Зета. наравно да би то било прихваћено у добронамjерноj jавности да се не ради о комбинаторици ДПС; УРА и СНП-а како би се омогућило Ивану Вуковићу да обнови свој мандат на изборима у октобру. Предлог закона који је иницирао ДПС, а нажалост га потписали посланици и УРА и СНП-а противан је интересима грађана Зете и у ствари је понуда за формирање једне обезглављене општине која ће зависити од милостиње будућих влада - поручио је он.

Кнежевић је нагласио да му као посланику и грађанину Зете није јасно како је министар јавне управе Мараш Дукај могао да предложи министрима да се прихвате овакав један противуставни и противзаконити предлог јер је базиран искључиво на политичкој калкулацији.

 - Дакле, у члану 32 Закона о територијалној организацији јасно пише - да се уз предлог закона доставља студија урађена у складу са њим. Била је обавеза и посланика ДПС, СНП-а и УРА да уз предложене измјене доставе и студију о изводљивости  или студију о одрживости те будуће општине Зета. Зашто је нису доставили, то је познато читавој ЦГ, а посебно грађанима Зете, јер по тој студији она не би могла да издржава саму себе и остало би јој око 100 хиљада еура када се упореде примици и губици. То значи да по овом предлогу није обухваћено 9.000 хектара  који су одузети Зети када је 1957. укинута ова општина, а то значи да овим предлогом Зети не би припали ни индустријска зона ни КАП на Ћемовском пољу, ни дио Плантажа, ни Аеродром, нити концесије на Морачу - напоменуо је он.

Упитао је министра Дукаја да ли би овако дао општину Тузима и да ли би дозволио да та општина остане без привредних потенцијала или је ово само политички изузетак када је Зета у питању.

 - Ово што је данас урадио министар Дукај је за кривичну пријаву и ми ћемо размотрити да подигнемо кривичну пријаву због злоупотребе службеног положаја. Једном сам већ саопштио, али овдје се ради о класинчном политичком обрачуну са грађанима Зете гдје је стварна намјера да се опозиционо расположење Зећана на претвори у побједу локалних избора у Подгорици, јер је разлика између ДПС-а и ДФ и Демократа у августу била неколико хиљада гласова и сигурно да би у наредном периоду та разлика била већа. То је пренесено, два до три мандата у парламенту Подгорице. Грађани Зете покушавају да се претворе у колатерал, груба политичка рачуница и да се направи привид формирања Општине која неће моћи да издржава саму себе - казао је он.

Кнежевић се захвалио министру финансија Александру Дамјановићу зато што је изузео мишљење и указао да се морају држати закона и да овакав предлог мора да прате и одређене студије изводљивости. 

 - Ја сматрам да је било требало да прати и конструктивни референдум, а свакако ћу искористити излагање јавност да поднесем амандмане и да јасно одредимо границе између Зете и Подгорице, Зете и Малесије, Зете и Бара и Зете и Цетиња и да ли оне задовољавају основни услов,  а то је да та општина буде одржива. Не постоји ни један Зећанин који је против тога да та општина буде самостална, али не постоји ни један Зећанин који ће подржати да у њеном саставу не буде ових 9.000 хектара одузетих '57 године. Зећани не желе обезглављену општину која ће зависити од става државе, става политичке елите, као што се и сада покушава трговати са интересима овог подручја. Мислим да ће јавност врло брзо бити упозната са ставовима грађана Зете без обзира на политичку припадност - казао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:31