/ Фото: Цетиње
23/11/2021 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Марковић: ФЦЈК не смије пасти

Академској заједници која мора и може бити гласнија, али она ћути. Зашто ћуте, наводи Марковић

Према уставу Црне Горе сваки грађанин има право на миран протест, слободу изражавања говором и слободу мисли. У цивилизованом друштву ове појаве су обавеза а не ријеткост, сматра замјеник градоначелника Пријестонице Цетиње Петар Марковић.

-Својим гласом грађани морају исказати незадовољство на сваку девијацију у друштву.  Актуелна Влада Црне Горе својим најновијим активностима према Факултету за црногорски језик и књижевност, покушава унизити апсолутно све што носи предзнак црногорско. Спроводећи политику која иде само у циљу разградње грађанске Црне Горе она на све начине покушава трајно ставити катанац на улазним вратима факултета.Ипак, све ово мало кога тангира у академској заједници. Академској заједници која мора и може бити гласнија, али она ћути. Зашто ћуте- наводи Марковић.

Додаје: "Је ли ћутите зато што је Факултет за црногорски језик и књижевност основан са мисијом да образује студенте из области црногорског језика и књижевности. Или зато што континуирано унапређује издавачку дјелатност ангажовањем како академског кадра, тако и студената. Можда ћутите зато што се на њему проучава, чува и промовише црногорски језик, књижевност, култура, идентитет, образује компетентан кадар из области хуманистичких наука, одговоран за промоцију и статус црногорског језика и културе у процесу европских интеграција".

-Ако је тако, онда наставите да ћутите. Такође, не желећи да трошим превише ријечи на разноразне изјаве марионета Београда, који ових дана безстодно најављују гашење једне за Црну Гору изузетно репрезентативне високошколске установе, њима отворено кажем “ФЦЈК неће пасти !” Искрено залажући са независну, грађанску, мултиетничку, секуларну, антифашистичку, европску државу свих грађана Црне Горе, сјутра 24. новембра у 12 ура ћу бити онамо ђе високих апанажа неће бити- закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:54