/ Радуловић и Барбоса - фото: МВП
07/06/2021 u 13:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Радуловић и амбасадор Барбоса: Оjачати сарадњу Црне Горе и Бразила

Министар jе упознао амбасадора са економском и епидемиолошком ситуациjом у Црноj Гори, при чему jе додао да се масовном имунизациjом становништва, ствараjу предуслови за успjешну туристичку сезону

Црна Гора и Бразил имаjу приjатељске и добре односе, коjе jе потребно оjачати успостављањем политичког диjалога, као и развиjањем сарадње у областима економиjе, туризма и културе – оциjењено jе на данашњем састанку министра вањских послова Ђорђа Радуловића са амбасадором Федеративне Републике Бразил на нерезидентноj основи са сjедиштем у Београду Едуардом Ботељом Барбосом, наведено је из МВП-а.

Договорено jе да два министарства вањских послова у наредних неколико мjесеци организуjу прве политичке консултациjе, коjе ће бити важна платформа за разматрање свих заjедничких питања. Саговорници су оциjенили да jе потребно предузети додатне напоре како би се повећала трговинска размjена, коjа jе до сада била симболична, посебно имаjући у виду да jе Бразил осма наjвећа економиjа у свиjету.

Министар jе упознао амбасадора са економском и епидемиолошком ситуациjом у Црноj Гори, при чему jе додао да се масовном имунизациjом становништва, ствараjу предуслови за успjешну туристичку сезону. Томе ће, како jе оциjењено, знатно доприниjети и почетак рада нове авио-компаниjе „Ту Монтенегро“, коjа jе купила два авиона бразилског произвођача „Ембрајер“.

Амбасадор Барбоса jе казао да су бразилски туристи, након периода изолациjе током пандемиjе, врло заинтересовани за путовања, те да jе важно изградити везе и представити Црну Гору као jедну од њихових дестинациjа у овом региону.

Говорећи о сарадњи у домену културе, истакнут jе значаj карневала, по чему jе Рио де Женеиро препознатљив, те размотрена могућност повезивања са карневалом у Котору.

Саговорници су разговарали и о сарадњи на мултилатералном плану, као и опредjељивању узаjамне подршке кандидатурама за чланство у тиjелима међународних организациjа. Договорен jе наставак интензивне комуникациjе у правцу реализовања свих проjеката од заjедничког интереса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:57