Дејан Вукшић
22/06/2021 u 12:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада: Вукшић за директора АНБ-а именован по закону

Напомињу да је 17. децембра прошле године Влада Црне Горе одредила Дејана Вукшића за в.д. директора Агенције за националну безбједност

У поступку именовања директора Агенције за националну безбједност (АНБ) Дејана Вукшића у потпуности је испоштована законска процедура, саопштила је Влада Црне Горе.

-Због учесталих дезинформација и нетачних изјава које се појављују у медијима о поступку именовања директора АНБ-а овим путем информишемо јавност да је приликом именовања Дејана Вукшића за директора АНБ-а испоштована сва законска процедура- саопштила је црногорска Влада.

Напомињу да је 17. децембра прошле године Влада Црне Горе одредила Дејана Вукшића за в.д. директора Агенције за националну безбједност.

-Одредбом члана 25 став 2, 3 и 4 Закона о Агенцији за националну безбједност прописано је да директора Агенције за националну безбједност именује Влада, на предлог предсједника Владе, а да се предлог доставља Скупштини ради давања мишљења које Скупштина даје након расправе у надлежном радном тијелу. Влада Црне Горе је дана 21. јануара 2021. године упутила Скупштини Црне Горе допис којим је, сагласно наведеним одредбама, истој достављен Предлог за именовање директора Агенције за националну безбједност ради давања мишљења- наводи се у саопштењу.

Будућу да Скупштина Црне Горе није доставила Влади тражено мишљење, иако је, како наводе, Одбор за одбрану и безбједност након достављеног предлога засиједао и одржао више сједница, "због очигледне опструкције одбора 27. маја Предсједник Владе је упутио допис којим је обавијестио Скупштину да Дејану Вукшићу в.д. стање директора Агенције за националну безбједност истиче дана 17. јуна текуће године и да је у што хитнијем року потребно Влади доставити мишљење Скупштине на предлог да се он именује за директора Агенције за националну безбједност".

-Након пријема овог дописа, Предсједник Скупштине је од Одбора за одбрану и безбједност затражио да закаже сједницу ради давања мишљења на предлог о именовању директора Агенције за националну безбједност, на шта је предсједник овог Одбора, посланик Милан Кнежевић, писмом одговорио да одбија да закаже сједницу на којој би се разматрао тај предлог и да то неће учинити. Пошто је обавијештен да предсједник Одбора неће сазвати сједницу, Предсједник Скупштине Црне Горе је на основу члана 63 став 2 Пословника Скупштине Црне Горе сазвао сједницу Одбора за безбједност и одбрану за дан 11.06.2021. године са предлогом дневног реда - Предлог за именовање директора Агенције за националну безбједност, ради давања мишљења, а на заказану сједницу приступили су предсједник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић и в.д. директора Агенције за националну безбједност, Дејан Вукшић, али због недоласка већине чланова Одбора сједница није одржана, па је Скупштина Црне Горе дописом, дана 11.06.2021. године обавијестила Владу Црне Горе да усљед пословничке немогућности за одржавање 13. сједнице Одбора за безбједност и одбрану на којој није приступио предсједник Одбора као ни већина чланова, Скупштина не може дати тражено мишљење-наводи се у саопштењу.

Након овога, појашњавају, како је претходно испоштована законска процедура, а имајући у виду да је Скупштина обавијестила Владу да не може дати мишљење о предлогу за именовање Дејана Вукшића за директора Агенције за националну безбједност као и чињеницу да тражено мишљење није услов његовог именовања, Влада Црне Горе је 11.06.2021. године именовала Дејана Вукшића за директора Агенције за националну безбједност.

-Влада Црне Горе наглашава да је приликом именовања Дејана Вукшича за директора Агенције за националну безбједност испоштована сва законска процедура, а да вишемјесечна немогућност Скупштине да да мишљење на предлог о његовом именовању не може и не смије бити препрека за рад Владе, која поступа у складу са својим надлежностима, и која је дужна да чува све институције система а посебно безбједносни систем који је недјеловањем дијела посланика био директно угрожен-саопштила је Влада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:47