Милионска имовина парламентарних субјеката / Милионска имовина парламентарних субјеката - Милионска имовина парламентарних субјеката
05/10/2021 u 19:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Закон о поријеклу имовине у парламенту до краја године

Према том закону, каже Марић, главно питање је на који начин је стечена имовина и гдје би терет доказивања био на ономе који се налази под основаном сумњом и он би морао да докаже законито стицање те имовине

Да би се утрвдило да ли је богатсво стечено легалним путем, нужан је закон о поријеклу имовине који ће обухватити све јавне функционере. Радна група у Министарству правде, уз помоћ страних и домаћих експерата, ради на дефинисању нацрта закона, који би се у парламенту могао наћи до краја године.

Ко живи у луксузу, а своју имовину не може да оправда законитим примањима, могао би се наћи на удару закона о поријеклу имовине, који се у Министарству правде увелико припрема, преноси портал РТЦГ.

 - Читав овај процес доношења закона, овог модела би требало да буде завршен до краја године -  казао је државни секретар у Министарству правде Борис Марић.

Према том закону, каже Марић, главно питање је на који начин је стечена имовина и гдје би терет доказивања био на ономе који се налази под основаном сумњом и он би морао да докаже законито стицање те имовине.

Бивши судија Европског суда у Стразбуру Небојша Вучинић, објашњава да би то било потпуно различито од оног нормалног кривичног поступка, гдје је терет доказивања на тужиоцу.

 - Британски модел омогућава и мимо кривичног поступка тзв. грађанско одузимање имовине. Дакле не морате да будете кривично осуђени, али вам се може одузети имовина за коју не успијете да докажете да сте је регуларно стекли -  наглашава Вучинић.

На радној групи која ради на закону, а у којој су домаћи и страни експерти, копља се ломе око тога када треба покренути финансијску истрагу.

 - Финансијске истраге би се радиле тамо гдје је процијењена вриједност која је стечена нелегално преко 50.000 еура. Размишља се и о 100.000 -  каже Марић.

Но, наши саговорници оцјењују да се овакво законско рјешење мора темељно урадити.

Професор Универзитета у Београду и Подгорици Чедо Чупић, наглашава да власт која га доноси не треба да га доноси као закон освете, не смије на брзину да се доноси, и треба бити темељно разрађен.

 - Не мислим да су у овом тренутку наше правосудне институције потпуно спремне за примјену таквог закона - сматра Вучинић.

Осим Закона о поријеклу имовине, из Министарства правде најављују и измјене и допуне неколико пратећих закона како би све било спремно за усвајање у парламенту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

30. april 2024 14:06