/ - фото илустрација
27/10/2021 u 12:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зетска УРА: Алармантна ситуација за пољопривредне произвођаче, министарство да крене у рјешавање проблема

Из зетске УРЕ истичу да има најава да ће цијена још расти и да је вријеме да министарство којим руководи министар Александар Стијовић предузме кораке

Због алармантних информација које је предочила зетска УРА у вези са бројним нагомиланим проблемима у пољопривредном сектору, та партија је са централног нивоа данас упутила допис Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде којим тражи да тај Владин ресор реагује у складу са својим надлежностима.

-Врећа комбинованог ђубрива за пољопривреду у априлу ове године стајала је око 11 еура, а у овом тренутку порасла је на око 28 еура што је знатно поскупљење и пољопривредне произвођаче ставља у незавидан положај- саопштено је данас из зетске УРЕ и стоји у допису који је упућен ресорном министарству.

Из зетске УРЕ истичу да има најава да ће цијена још расти и да је вријеме да министарство којим руководи министар Александар Стијовић предузме кораке.

-За сада од стране Министарства пољопривреде имамо само субвенције које се тичу садног материјала (сјеменске културе) док за препарате и производе за третирање биљних врста нема никаквих субвенција. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, као један вид помоћи и излаз из незавидне ситуације, може пружити у правцу субвенционисања и ових материјала-кажу из зетске УРЕ.

Уколико реакција ресорног министарства изостане то ће условити веће цијене пољопривредних производа и потпуно уништити домаћу производњу, упозоравају из УРЕ у Зети.

Указују и да је положај пољопривредних произвођача и даље јако незавидан и да се мало шта ради да се он поправи.

-Фолија за расадни материјал поскупила је 30 одсто, материјал за систем „кап по кап“ 35 одсто, док је радна снага повећала сатницу са 2,5 еура на 3,5 еура. У посљедњих неколико година не ради се ништа да се заштити домаћи производ а увоз је порастао за чак 85 одсто. Такве ствари су недопустиве- указују из УРЕ у Зети.

Као посебан проблем наводе и то да је највећи трговински ланац „Воли“ у Улцињу на свом засаду засадио биљне врсте које традиционално гаје пољопривредни произвођачи у Црној Гори што им ствара нелојалну конкуренцију.

-Ми нећемо дозволити да три увозника буду богатији од свих пољопривредних произвођача у држави. Вјерујемо да ћемо ту замисао пронаћи и код ресорног министарства и осталих институција који контролишу процес увоза пољопривредних производа и да ће разумјети наше обраћање-закључују. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 16:58