/ Foto: SRDJAN BOLJEVIC
14/03/2022 u 16:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Живковић: Блокада Скупштине је осмишљена акција, ЦГ нема времена за губљење

Лако би се, према његовим ријечима, обистиниле прогнозе бившег предсједника САД Доналда Трампа о Трећем свјетском рату који би потекао из Црне Горе

Колико год наратив о потреби усвајања европског система вриједности дјеловао као политички клише, јасно је да Црна Гора мора у кратком року постати чланица ЕУ, јер то је један од гараната да на Западном Балкану нећемо свједочити украјинском сценарију - оцијенио је шеф Клуба посланика Демократске партије социјалиста Данијел Живковић.

 Да су којим случајем, како је казао, након референдума о спољнополитичким приоритетима одлучивали актери који су били против евроатлантских интеграција, "данас би нас свакако прогутала кратковидост балканске политичке шизофрење, чије смо најгоре лице видјели деведесетих година".

- Како је изгледала демократија у режији "ослободилаца" након 30. августа, могли смо свједочити у претходној години. А како се демократија разумије данас у Парламенту најочитије видимо кроз режију Демократског фронта. Да блокада Скупштине није никакав изнуђен потез, већ осмишљена акција, потврдио је Андрија Мандић, који је предухитрио потпредсједника Скупштине (Страхиње) Булајића и прије њега саопштио такав став. Из изјаве увијек ратоборног лидера ДФ било је јасно да су Устав и Пословник, што се њих тиче, суспендовани. Овим је послао поруку домаћој и међународној јавности, да је управљање Скупштином у његовој вољи. Препознао је Мандић да је баш сада прави тренутак да оствари своју свету дужност и освети се за све неуспјеле покушаје уништавања државе. Замислите само да лидер ДФ располаже нуклеарним оружјем - упитао је Живковић.

Лако би се, према његовим ријечима, обистиниле прогнозе бившег предсједника САД Доналда Трампа о Трећем свјетском рату који би потекао из Црне Горе.

- Шалу на страну, умјесто демократског, остао је онај стари фронт за ширење руског утицаја, самопрегорних бораца за нестанак Црне Горе. Ко не вјерује у речено, нека провјери мишљење Агенције за националну безбједност о дипломати руске амбасаде који је проглашен персоном нон грата. Исте оне Агенције на чијем челу се налази директор изабран од ове одлазеће власти, да случајно не буде забуне у јавности, односно да неко не помисли да ДПС има неке везе са одлуком АНБ-а - нагласио је Живковић

Нажалост, како је рекао, умјесто поштовања Устава и Пословника потпредсједник Булајић се опредијелио за партијске директиве. 

- Ништа необично или неочекивано, само што у актуелном безбједносном амбијенту, на међународном нивоу, такво понашање производи озбиљне посљедице по стабилност Црне Горе. Ако на то додамо блокаду рада Савјета за одбрану и безбједност онда је јасно да инструкције долазе из Москве како би се нанијела штета НАТО чланици и посљедично потпуно деградирао међународни углед и повјерење са партнерским земљама. Имајући у виду да Булајић исказује забринутост за глобални поредак и дешавања у Украјини, зачуђујуће дјелује његова жеља да не закаже сједницу Скупштине. Претпостављамо да не вјерује како се сигурност обезбјеђује блокадом државе. Очигледно су се упалили радари у ДФ свјесни да се стабилност Црне Горе може лакше пореметити када нема функционалних институција. Тако да се овај зицер не смије пропустити - оцијенио је Живковић.

Сматра да "лицемјерно, деструктивни елементи, правдају своје понашање лицемјерним аргументом о нарушеној изборној вољи народа".

- А посљедично њиховој логици, како је изборна воља само она која ДФ држи у власти, онда сједницу нема потребе ни заказивати док траје мандат Скупштини наредне три године?! Демократски од фронта! Гласно јадиковање над сада већ чувеном вољом грађана од 30. августа не престаје. А воља је, што сада сви знамо, продукт инжењеринга СПЦ која је успјела да споји неспојиво, како би обезбиједила политичку контролу над извршном влашћу - навео је Живковић.

Ипак, додаје, неопходно је подсјетити на кратку хронологију дешавања у Скупштини Црне Горе како би се потпуно открила улога појединих политичких субјеката. 

- Брзо се заборавило да су 44 посланика изабрана на "првим фер и демократским изборима" формализовала захтјев за одржавање сједнице која је била заказана за 3. март 2022. године. У складу са Пословником требало је поново гласати о допунама Закона о локалној самоуправи и обавити избор предсједника Скупштине. На сједници Колегијума коју је заказао потпредсједник Булајић, шест шефова клубова који представљају 49 посланика су затражили заказивање сједнице како би се изјаснили о овим и другим важним темама. Ипак, тумачење је било другачије, не постоји она већина која би пресликала изборну вољу грађана са парламентарних избора који су одржани 2020. године. Не маре извођачи радова на дестабилизацији Црне Горе што смо у 2022. години, без предсједника парламента и са владом којој је изгласано неповјерење и што 49 посланика захтијева да им се омогући вршења дужности. Мањина је у њиховом универзумум већина - казао је Живковић.

Треба, према његовим ријечима, подсјетити на баражну паљбу по "аутократско-диктаторском режиму" ДПС, који ће "тенковима и свим средствима бранити позиције власти". 

- А како се бумеранг увијек врати на мјесто са ког је бачен, видимо у изведби ДФ на примјеру "скупштина то сам ја" право лице аутократије. Ако бисмо сада поменули да је неопходно усвојити измјене закона о акцизама, због најављеног повећања цијена горива и то навели као важан разлог за заказивање сједнице, сигурно би образложење било, сачекајте да се договоримо унутар претходне већине која не постоји још од јуна мјесеца 2021. године - истакао је Живковић.

Откуд, пита се, било коме право на критику потпредсједнику Скупштине који је себе ставио на стуб одбране изборне воље народа, чувене крилатице преузете од сљедбеника демагошко-популистичке школе.

- Зар ДФ може имати конструктивну улогу?! Нема је, није је имао, неће је ни имати. Још једном су себе дистанцирали од могућности да учествују у процесу сазријевања демократске свијести. Улица, блокада, опструкција, деструкција због потреба ширег политичког консензуса представљају добар лајтмотив за нову пјесму Београдског синдиката како би се подигао морал за наступајуће догађаје. Ко не види да се Црна Гора жели дестабилизовати по сваку цијену, само се намјерно сакрио у прикрајак и чека да се ситуација сама од себе разријеши. Пут за излазак из кризе је тежи уз поштовање правила која су прописана, али ћемо и на тај начин опет едуковати оне који желе блокаду државе - сматра Живковић.

Урушавање правног поретка је, истиче, највећа опасност.

- Дисфункционалност система погодује рушитељима уставног поретка. Све је дозвољено без било какве одговорности за спровођење антиуставног и накарадног дјеловања. Нема кључних легитимних доносилаца одлука, док они у привременом статусу гледају како да причине што већу штету. Економија доживљава шокове, расте инфлација, цијене, број незапослених. Умјесто деблокаде институција које би требало у првом реду да обезбиједе сигуран и стабилан амбијент, из скупштине се шаљу поруке да су партијски интереси пречи од државних. Због тога је неопходан одлучан, јединствен и брз одговор политичких субјеката који желе напредну, грађанску, секуларну, достојанствену и европску Црну Гору. Они који то не желе, већ су се сами изопштили из процеса даље изградње друштва. Времена за чекање нема, изазови се свакодневно гомилају, а Црна Гора не смије дозволити ново рестартовање и враћање двије деценије уназад - поручио је Живковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:24