Са једне од ранијих сједница Венецијанске комисије / ВК
27/04/2021 u 11:34 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мишљење Венецијанске комисије о Закону о тужилаштву за најкасније за двије седмице

Обавијестили парламентарну већину
Венецијанска комисија (ВК) је обавијестила парламентарну већину да имају могућност да за 14 дана доставе експертско мишљење на Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Државном тужилаштву, сазнаје „Дан“.

То значи да би мишљење ВК могло стићи најкасније дан уочи 11. маја, за кад је заказана сједница Скупштине са том тачком дневног реда.

Предсjедник посланичког клуба „Црно на биjело“ Милош Конатар казао jе да је Предлог измjена и допуна Закона о Државном тужилаштву, са потписима пет предсjедника посланичких клубова парламентарне већине, предат у скупштинску процедуру, чиме су се стекли сви услови да се тај предлог 11. маjа нађе пред посланицима.

– Предлог закона досад није послат Венецијанској комисији јер нам је у незваничноj комуникациjи речено да се шаље званични предлог, због чега смо морали да га ставимо у скупштинску процедуру – појаснио је Конатар на конференцији за штампу коју су јуче одржали представници парламентарне већине.

Он не сматра да ће добити негативно мишљење ВК, jер су, како је истакао, у предлог уврстили њихове препоруке са сjеднице 22. марта, када су разматрали претходни предлог тужилачких закона.

– Ово jе jедан од наjзначаjниjих аката и закона коjе ћемо усвоjити. Сматрам да не треба трошити риjечи о потреби за измjенама. Актуелни сазив тужилаштва jе показао ту потребу за измjенама, а, на краjу крајева, и сви извjештаjи Европске комисије говоре о неопходности промjена у тужилаштву – нагласио jе Конатар.

Он jе додао да посебно водило рачуна о мишљењу Венециjанске комисиjе јер jе циљ да Црна Гора што приjе уђе у Европску униjу.

– Закон садржи све оно што jе већ познато и изниjето у jавност. Желим нагласити и да се даном усваjања закона стичу сви услови за избор нових чланова Тужилачког савjета и да се мандат постоjећим члановима наставља до избора нових – рекао је Конатар.

ДПС и СД: Уцјене ДФ-а важније од ЕУ
Одлука владаjуће већине да, без мишљења релевантних европских институциjа, стави у скупштинску процедуру спорне измjене тужилачких закона показуjе да су њени конституенти подлегли уцjенама Демократског фронта (ДФ) и одрекли се европског пута, оциjенила је Сузана Прибиловић, посланик ДПС-а.

– Влада, доведена у понижаваjућу позициjу да бира између сопственог пада и скретања са европског пута, пребацила jе одговорност на посланике и изабрала да се оглуши о препоруке европских партнера. Као и у сваком нечасном дjелу власти, главна улога додиjељена је посланицима ГП УРА, да покажу да и кад мислимо да су пали на дно они ипак могу још ниже – навела jе Прибиловић.

Портпарол ДПС-а Милош Николић написао је на Твитеру да можемо очекивати блокаду европског пута уколико закон о тужилаштву буде усвоjен без позитивног мишљења Венециjанске комисиjе и европских партнера.

Истим поводом огласио се и посланик ДПС-а Даниjел Живковић.

-Умjесто прокламоване европске политике, добили смо политику коjа jе продукт уцjена ДФ-а – сматра Живковић.

Његово мишљење дијели и портпарол Социјалдемократа Никола Зиројевић.

– Очекуjе се наравно поново већ излизана неистинита теза и jефтина манипулациjа да су сви они коjи указуjу на ове очигледне мањкавости и игнорисање препорука ВК и домаће стручне jавности противници борбе против организованог криминала и корупциjе. Уцjене ДФ-а опет важниjе од ЕУ... Сила Бога не моли – навео је Зиројевић.


Посланик Демократског фронта (ДФ) Славен Радуновић саопштио је да ће предложени закон о Државном тужилаштву бити усвојен без обзира на став Венециjанске комисиjе, коjа, како је подсјетио, има савjетодавну функциjу. Уколико буде предлога измjена, како је додао, то ће уважити накнадно.

– Одустало се од закона о Специjалном државном тужилаштву, али су у Закон о Државном тужилаштву инкорпорирана рjешења из тог закона. Оваj закон ће бити усвоjен на сjедници 11. маjа. Ако буде неких примjедби коjе се могу уважити, увиjек можемо допунити закон у редовноj процедури. Оваквим потезом смо направили крупан корак и заробљену институциjу стављамо у позициjу да се ревитализуjе тако што ће нови Тужилачки савjет и нови вршилац дужности ВДТ-а имати могућност да покажу како све може другачиjе – казао је Радуновић.

Посланик Покрета за промjене (ПзП)и потпредсjедник Скупштине Бранка Бошњак истакла је да ће се усваjањем закона о државном тужилаштву стећи услови за деблокаду усваjања осталих закона коjи су у процедури.

– Тужилаштво се показало као наjтрулиjа грана власти, и грађани су тога свjесни. И сама Европска комисија jе препознала то и због тога смо били за радикалниjе и брже мjере, што смо и обећали у предизборноj кампањи. Ово jе мjера компромиса са колегама из владаjуће већине, али су и ова рjешења добра. Било би лиjепо да добиjемо позитивно мишљење ВК, али ми ћемо усвоjити оваj закон и ако га не добиjемо. Кад усвоjимо оваj закон, одблокираћемо све остале законе коjи су у процедури – рекла jе Бошњак.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:03