Дом здравља на Старом аеродрому
01/05/2021 u 15:34 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова пракса: Љекар диспечер заказује преглед

У смјени у ковид амбулантама имали смо по 50 људи, а 70 одсто грађана је без разлога долазило код љекара, kазала је Координатор ковид амбуланти у Дому здравља Подгорица Маријана Симоновић
Координатор ковид амбуланти у Дому здравља Подгорица Маријана Симоновић казала је за „Дан” да код изабраних доктора уводе другачији начин прегледа грађана са симптомима вируса корона. Истакла је да данас почиње са радом ковид центар на Старом аеродрому гдје ће бити смјештен тим љекара који ће прије прегледа путем кол центра разговарати са особама са симптомима. Симоновићева је објаснила да је досад око 70 одсто грађана непотребно долазило у ковид амбуланте, углавном са почетним симптомима.
– Сада ће пацијенти моћи све да заврше на једном мјесту. Доктори ће радити у диспечерском центру. Пацијентима ће бити на располагању универзални број на који ће позивати љекаре. На услузи ће свакодневно бити седам доктора у диспечерском центру, који ће давати све информације грађанима на упит о њиховом стању, уоченим симптомима и даљем току лијечења. На примјер, када кажу како се осјећају и колико дуго трају симптоми, љекар их упути или да сачекају још код куће ако је нешто блажег облика, или им закаже преглед у амбуланти, односно директно их шаљу на тестирање. Уколико је потребно снимање, лабораторија или преглед код пулмолога све ће бити организовано на истом мјесту и грађани ће уз помоћ љекара диспечера бити упућивани тамо гдје треба. Нема шетања и губљења времена на разним мејстима у граду, него ће све имати у ковид центру на Старом аеродрому. На овом пројекту радимо већ неколико мјесеци и све је спремно за почетак. Имаћемо одвојене ковид пацијенте, од осталих који ваде љекарска увјерења, док ће остали бити пребачени на друге позиције. Имаћемо по два љекара у смјени и четири тима на терену. Постоји могућност да се прошири простор и ангажује додатни кадар. У смјени у ковид амбулантама имали смо по 50 људи, а 70 одсто грађана је без разлога долазило код љекара.
Симоновићева појашњава и да се дешавало да грађани у ковид амбуланте долазе због симптома блаже прехладе.
– Ми тим људима треба да дамо савјет прије него што дођу у амбуланту. Да им појаснимо да треба да иду на тестирање два-три дана након појаве симптома. Такође је неопходно и да им сугеришемо да нас позову уколико се симптоми погоршају како бисмо им дали инструкције шта да раде у таквој ситуацији. Брзи тест у прва два-три дана може да буде негативан, а особа можда има вирус. Када им објаснимо шта значе симптоми које имају и још ако имају придружене болсети, онда им је јасно шта треба да раде – казала је Симоновићева.
Наглласила је да ће се грађани путем овог кол центра информисати о свом здравственом стању, како не би губили вријеме и чекали у ковид амбулантама.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:42