Одборник СО Бар Момчило Лековић / - фото: Демократе
22/05/2021 u 19:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе Бар: Предсједник Душан Раичевић, умјесто презентације културног блага нашег града, госте дочекује на Цетињу

Предсjедник Општине Бар и предсjедница Савjета за културу у Општини Бар госте из Скопља и Сарајева ниjесу угостили у граду под Румиjом, што би такође било потпуно природно, већ су са њима обилазили Народни музеj и Музеj краља Николе на Цетињу

Предсjедник Општине Бар Душан Раичевић јуче је, заjедно са градоначелницима Цетиња Александром Кашћеланом, Подгорице Иваном Вуковићем, као и директорицом НМЦГ и предсjедницом Савjета за културу Општине Бар Анастазиjом Мирановић, на Цетињу угостио делегациjе из Скопља и Сараjева, који поводом обиљежавања 15. годишњице од обнове независности Црне Горе бораве у нашоj земљи, казао је одборник СО Бар Момчило Лековић.

Предсjедник Општине Бар и предсjедница Савjета за културу у Општини Бар госте ниjесу угостили у граду под Румиjом, што би такође било потпуно природно, већ су са гостима обилазили Народни музеj и Музеj краља Николе на Цетињу.

– Овим jе поменути двоjац вjешто избjегао да се пред уваженим гостима „црвени” у сопственом граду, показуjући им 15. годишњу „бригу” о културним добрима и непокретностима Бара и државе Црне Горе – истакао је Лековић.

Наиме, Завичаjни музеj у Бару, Дворац краља Николе, односно непокретно културно добро II категориjе, основна jе културна разгледница свих грађана и туриста коjи долазе у Бар и тренутно се налази у катастрофалном стању. О томе се више пута писало и говорило. Дотраjали прозори и врата, кров коjем jе потребна хитна санациjа како се не би потпуно урушио, свjедоче о небризи наjодговорних у овоj општини. Завичаjни музеj дио jе JП Културни центар Бар коjи jе у расподjели „плиjена” локалне власти припао листи „Бирам Бар” коjа већ три године газдуjе овим предузећем, очигледно неуспjешно.

– И док се сваке године за организациjу манифестациjе Барски љетопис из буџета Општине Бар издваjа од 300 до 400 хиљада еура, туристима коjи желе да уђу у Завичаjни музеj, умjесто карте, даjе се кишобран како не би покисли приликом обиласка музеjа коjим би Бар и Барани морали да се поносе – казао је он.

Умjесто поноса, каже, сви скупа се стидимо.

– Очигледно сви осим наjодговорниjих коjи су jуче ноншалантно гостима на Цетињу обjашњавали таj велики патриотизам и борбу за културна добра и непокретности Црне Горе. Ипак, патриотизам се не испољава лиjепим риjечима и бусањем у прса, већ дjелима и фотографиjама, а дjела и фотографиjе везане за културу града из коjег поменути двоjац долази, довољно говоре о патриотизму коjи гаjе према култури града Бара и државе Црне Горе – закључио је Лековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:26