/ - FOTO: PORTAL RTHN
24/09/2024 u 21:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vodovod HN: Uvođenje nelegalnih potrošača u sistem, u toku snimanje mreže

U DOO Vodovod i kanalizacija Herceg Novi uveli su nove servise i metode praćenja gubitaka na mreži. Spremni su za sezonu kiša. U toku je intenzivno snimanje mreže od Zelenike do Kamenara.

DOO„Vodovod i kanalizacija“ Herceg Novi: Avgust – mjesec sa najmanjim gubicima vode u prethodnih 10 godina

Od 2015. godine vodi se evidencija o gubicima na vodovodnoj mreži, koji su u početku bili drastično visoki, skoro 90 odsto, a od tada  se kontinuirano radi na njihovom smanjenju, kazao je za RTHN direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Herceg Novi Boro Lučić:

– Gubici na mreži nastaju iz više razloga. U gubitke su svrstani i nelegalni potrošači, kvarovi na mreži i drugi. Kroz ove godine se i dosta zgrada i nekih kompleksa uvelo u sistem naplate, jer sve što se ne naplati smatra se gubitkom. Generalno su se gubici spustili. Sada smo na nivou 71. litra prosječnih gubitaka tokom godine. Zimi su veći gubici nego ljeti. U odnosu na proteklih 10 godina, avgust ove godine je sa najmanjim gubitkom vode, piše RTHN portal.

Ove godine svaki mjesec od januara, do kraja avgusta su na minimumu gubitaka u odnosu na prethodnih 10 godina, upoređujući mjesece. To samo pokazuje da idemo u dobrom pravcu, ocijenio je Lučić.

U toku prethodne nepune godine promijenjeno je oko pet kilometara mreže, ili su stavljali nove i mijenjali po 300 metara dionica na pravcima, gdje su bili veliki gubici.

Paralelno sa aktivnostima na zamjeni dionica, radi se na tome da se svi nelegalni potrošači uvedu u sistem:

– U doba restrikcija imali smo i nekoliko bazena, koji su se punili, a za koje je ustanovljeno da uopšte ne idu preko, vodomjera. Intenzivan je rad na terenu sa inkasantima, kontrolorima. Dosta zgrada smo u prethodne dvije godine uveli u sistem naplate. Bilo je i zgrada u centru grada, čiji stanari godinama nisu plaćali vodu. To su velike potrošnje, a nije se ništa prihodovalo od njih. Prihodujete i uvodite red. Neprihodovana voda su gubici. U vrijeme restrikcija dosta su se zalivale bašte. Imali smo situaciju u Kumboru, gdje je crijevo bilo sprovedeno u kanal i neko je pravio svoj potok, naveo je Lučić.

Za poznavanje situacije neophodan je sistem i primjena metodologije praćenja mreže.

U Vodovodu je primjenjena Metodologija praćenja situacije na mreži, koju je država podržala:

– Da bi se ta metodologija primjenila morate da imate osnovu, da imate daljinsko očitavanje. Mi smo prvi put uveli ove godine da svi veliki potrošači imaju daljinsko očitavanje na svakih 15 minuta. Centar za monitoring, osnovali smo prošle godine. Sada kroz ovaj projekat  Interreg – a koji smo dobili, sa skoro 600 000 eura nepovratnih sredstava, upravo radimo na podjeli grada po DMA zonama, gdje ćemo postaviti stalne čitače pritiska i protoka vode. Implementacija toga projekta kroz softversko rješenje, koje će sa, takođe, praviti posebno za Vodovod.

U Centru za monitoring Tehničke operative Vodovoda u Zelenici,  biće postavljena kompletna vodovodna mreža na kompjuteru, gdje će se na ekranu, za manje od 15 minuta, pokazivati pritisak i protok vode na kompletnoj mreži.

U posljednjih 15 dana u Vodovodu se nalaze predstavnici firme DOO Ekspert dizajn Bim inženjering iz Beograda, koja je dobila na tenderu da radi GIS mreže.

-Oni upravo snimaju od Zelenike do Kamenara kompletnu mrežu. Kroz projekat Interreg-a raspisaćemo tender da se, takođe, snimi i dio od Zelenike prema Sutorini. To znači da gdje god da postoji primarna i sekundarna mreža biće snimljena. To neće biti samo klasični snimak već interaktivna mreža, iz koje ćemo moći da izvlačimo mnogo podataka, objašnjava Lučić.

Kroz Call centar prate i kvarove i vrste kvarova. Imali su preko 6 000 poziva, od čega se polovina odnosila na prijave za kvarove na mreži.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 21:47