Са свечане сједнице СО Плав / -Д.Ј.
31/07/2021 u 06:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За развој Плава потребна већа помоћ из државне касе

У претходном периоду, упркос ковид кризи, успјели смо сачувати финансијску стабилност. Редовно исплаћујемо обавезе добављачима, као и обавезе по основу репрограма пореског дуга и кредита, истакао је Цановић

Свечаном сједницом локалног парламента јуче је у Плаву обиљежен Дан општине. У поздравном говору предсједица Скупштине општине Јасмина Цикотић подсјетила је да се од 2009. године Дан општине Плав прославља последњег петка у јулу. О стању и резултатима локалне управе говорио је предсједник општине Нихад Цановић, рекавши да је пандемије корона вируса оставиле далекосежне негативне последице када су у питању економске активности и живот грађана. Истакао је да је и поред тога локална управа одржавала континуитет одговорног и преданог рада. Као отежавајућу околност изнио је незадовољство због малог прилива средства из државне касе.

image

Обраћање Нихада Цановића

-Д.Ј.

-У разговору са представницима нове Владе јасно смо истакли незадовољство Законом о буџету Црне Горе за ову годину усвојеном у јуну, јер сматрамо да за Плав морају бити издвојена значајнија средства. Но хоћемо да вјерујемо да ће се и за тако усвојени буџет изнаћи рјешења за адекватна рјешења када су наше стварне потребе у питању. У претходном периоду, упркос ковид кризи, успјели смо сачувати финансијску стабилност. Редовно исплаћујемо обавезе добављачима, као и обавезе по основу репрограма пореског дуга и кредита. Лична примања, поред три заостале зараде из претходног периода, редовна су већ преко 20 мјесеци, а при крају смо и исплате дуга за локацију "Стрељачко" - нагласио је Цановић.

image

Приређен и културно-умјетнички програм

-Д.Ј.

Казао је да се последице отежаног функционисања огледају и у значајном оптерећењу јавних финансија, као и смањењу капиталних инвестиција са државног нивоа. Међутим, како је навео, и поред тога успјешно су завршени радови на више важних инфраструктурних пројеката.

-Завршена је изградња трга у Плаву за шта је издвојено преко пола милиона еура. Изграђена је Прњаворске улице уз издвајања од преко 700.000 еура. Завршена је реконструкцију Рибарске улице. Тај пројекта је био вриједан преко 300.000 еура, док је за санацију одлагалишта отпада Комарача утрошено 247.000 еура. Приведени су крају и радови на реконструкцији пута Плав - Војно - Село Гусиње. Укупна уговорена вриједност овог пројекта је преко 3,5 милиона еура – навео је Цановић.

Поштовање социјалне димензије становништва

Нихад Цановић је истакао да се током минулог периода посебно водило рачуна о поштовању социјалне димензије локалног становништва.

- И поред финансијских обавеза и оптерећења водили смо рачуна о социјалној димензији те смо редовно подмиривали скорије новитете у јавним политикама: накнаде за новорођенчад, стипендије најбољим студентима, од ове године и накнаде за геронтодомаћице. Такође, први пут је усвојен програм мјера за подршку пољопривреди, чије позитивне ефекте очекијемо у наредном периоду и који тек треба да покажу резултате – навео је Цановић, додајући да су значајна средства усмјерена за развоју спорта и културе, као и невладином сектору.

Истакао је да су са локалног нивоа реализовани и други пројекти мање вриједности.

-Извршили смо санацију градских и приградских улица, унаприједили мрежу јавне расвјете, рехабилитовали дио канала за наводњавање и слично. Грађанима Плава за наведене пројекте гдје је дио мовине одузет за потребе изградње саобраћајница, исплаћено је преко милион и по еура накнаде по основу екпропријације. На овоме нећемо стати већ ћемо и у наредном периоду наставити да радимо на даљем унапређењу јавне инфраструктуре, а све у циљу побољшања квалитета живота у Плаву –поручио је Цановић.

На почетку свечане сједнице напоменуто је да су поводом Дана општине, између осталих, телеграме честитки упутили предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, предсједник Скупштине Алекса Бечић и министарка Јавне управе дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:54