Илустрација / - DAN
30/07/2021 u 20:41 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Филмска пљачка у Паризу: Црногорци искористили присуство Ван Дама, па побјегли на тротинету

Накит који је узет вриједан је готово три милиона еура, а пљачкаш га је потом спаковао у кесе, наводе француски медији

Двоjица црногорских држављана, старости 44 и 54 године, коjи су, како се сумња, опљачкали у уторак познату париску златару и украли накит чиjа jе вриједност између два и три милиона еура припадаjу банди Пинк Пантери, пишу француски медиjи, а преноси Курир.

– Пљачку су извели филмски, искористили су тренутак када jе познати глумац Жан Клод ван Дам био у оптичарскоj радњи у близини, па су ви гледали у њега, накит вриједан три милиона ставили у кесу, пријетили бомбом, па побјегли на тротинету. У уторак увече у познатоj златари „Шоме”, коjа се налази надомак Jелисеjских поља у париском арондисману 8, догодила се скоро савршена филмска пљачка –  наводе француски медиjи.

Према ономе што су снимци надзорних камера показали, jедан од пљачкаша jе око 17 часова ушао у златару претвараjући се да jе заинтересован за куповину одређених комада накита.

– Био jе у сивом одијелу, имао jе наочаре и маску. До златаре се довезао зеленим тротинетом. За то вријеме скривао jе пиштољ коjи запослени нису примијетили, а коjи jе извадио након што jе од њих тражио да му покажу драгуље. Радник jе накит ставио на послужавник испред њега, а разбоjник jе тада извадио пиштољ и захтијевао кључеве од витрина – наводе медији.


Накит који је узет вриједан је готово три милиона еура, а пљачкаш га је потом спаковао у кесе и са плијеном нестао на тротинету!

Према писању тамошњих медиjа, начин на коjи jе пљачка одрађена указује на потпис наjпознатиjе пљачкашке банде Пинк Пантера.

– Претопставља се да су њих ангажовали људи из пљачкашке банде Пинк Пантер, коjа се бави крађом скупоцјеног накита широм Европе и цијелог свијета, а коjа jе сачињена од људи са Балкана. По начину на коjи се одиграла може се закључити да су jе организовали управо они - тврде медиjи у Француској.

Полициjа jе кренула у потрагу за пљачкашем и његовим саучесником и открила jе да су изнаjмили собу у хотелу коjи се налази у париском арондисману 3. Када су стигли у апартман, осумњичених ниjе било, али jе полициjа у њему пронашла траг коjи их jе одвео до њих. Наиме, они су у апартману наишли на доказе да су осумњичени тог jутра у осам часова кренули аутобусом за Београд.

– Успјели су да умакну отприлике 200 километара од Париза, у правцу према Њемачкоj, када их jе око 11 сати полициjа сустигла на бензинскоj пумпи „Ер де Лонгевил”, гдје jе аутобус правио последњу паузу прије изласка из земље, а онда jе услиједила филмска акциjа. Полицаjци у цивилу су наоружани упали у аутобус. То jе међу путницима изазвало панику и збуњеност и нико у први мах ниjе схватао шта се дешава, а у аутобусу jе настао потпуни хаос. Наређено им jе да се не помјераjу, а полицаjци су у кратком року преузели контролу над ситуациjом – истичу француски медији.

Полицајци су започели су детаљну претрагу аутобуса коjа jе траjала готово седам сати, потврђено jе „Блицу” у агенциjи „Фудекс”, у чиjем се аутобусу све догодило. Полициjа jе, како су испричали они коjи су се затекли на лицу мјеста, путнике изводила jедног по jедног, а онда jе услиједио детаљан претрес комплетног пртљага.

У вријеме пљачке познати глумац Жан Клод ван Дам налазио се у оптичаркоj радњи недалеко од златаре и погледи свих пролазника били су усмјерени на њега, па се сумња да jе пљачкаш управо таj тренутак и чекао jер jе знао да ће тако наjлакше проћи незапажен.

– Људи коjи су се затекли на улици испричали су да нису примијетилу пљачку ни пљачкаша jер им jе пажња била усмјерена на глумца – наводе француски медији.

Око 16 часова jе накит, према наводима, вредан 3 милиона евра пронађен у jедноj од торби.

- Све вријеме претреса нико ниjе смио да уради нешто што му ниjе речено, полицаjаци су били одлучни да ријеше пљачку о коjоj jе причала Француска. Уз помоћ путника коjи говори француски покушавали су да сазнаjу коме торба припада, а испоставило се да нема власника. И након што су пронашли накит, наставили су претрагу осталог пртљага. Да ли jе пронађен сав украден накит ниjе познато – наводе медији.

Двојица црногорских држављана су ухапшена, а  одраниjе су познати полициjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:40