Ратко Младић / - фото: ЕПА
08/06/2021 u 15:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Младићу потврђена доживотна робија

Бивши командант Воjске Републике Српске Ратко Младић правоснажно jе осуђен пред Хашким трибуналом на доживотни затвор због геноцида и злочина против човјечности над несрбима током рата у БиХ

Жалбено вијеће Хашког трибунала jе, уз противљење предсједаваjуће судиjе Приске Матимбе Ниjамбе, потврдило првостепену пресуду коjом jе Ратко Младић проглашен кривим по десет тачака оптужнице – за учешће у геноциду у Сребреници, прогон, истребљење, убиство, депортациjу становништва, присилно премјештање становништва, терорисање становништва, противправне нападе на цивиле и узимање талаца.

Жалбено вијеће ниjе усвоjило жалбу Тужилаштва да Младић буде проглашен кривим за геноцид у шест општина у БиХ – Сански Мост, Власеница, Фоча, Котор Варош, Кључ и Приjедор – за шта jе првостепеном пресудом био ослобођен.

За усваjање жалбе тужилаштва гласало jе двоjе од петоро судиjа – Амината Енгум и Сеjмор Пентон.

Ратко Младић jе у притвору у Шевенингену од 31. маjа 2011. Ухапсиле су га власти Србиjе, 26. маjа те година, у Лазареву краj Зрењанина и изручиле Трибуналу.

Суђење jе траjало од 16. маjа 2012. до 15. децембра 2016. Током 530 радних дана, саслушано jе 169 свједока оптужбе и 208 свједока одбране. У спис су уведене и писане изjаве jош 214 свједока. Прихваћено jе 9.914 доказних предмета.

Хашки трибунал jе генерала Младића први пут оптужио 25. jула 1995, а оптужница jе више пута мијењана и допуњавана до 2011.

Прије него што се, у љето 2011, нашао у притвору у Шевенингену, генерал Младић jе, по налазима љекара, био преживјео три мождана удара.

За вријеме проведено у притвору, Младић jе био подвргнут броjним терапиjама и неколико пута jе оперисан, а 2013. се у судници захвалио Трибуналу што му jе спасао живот.

Одбрана jе, током цијелог процеса, указивала да се Младићево здравствено стање погоршава и да постоjи ризик од фаталног можданог удара.

Браниоци су тражили и да буде утврђено да ли jе Младић процесно способан.

Извештаjи судских љекара, с друге стране, говорили су да jе Младићево здравље задовољаваjуће и под контролом, као и да му се пружа сва потребна медицинска њега.

Izdvojeno

04. avgust 2021 02:30