Еди Рама / - РТС
10/10/2021 u 14:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рама за шпанску ТВ: Тензиjе су дио процеса диjалога Косова и Србиjе

Не можемо очекивати да ће се мировни процес одвиjати глатко и без тензиjа, казао је албански предсједник

Премиjер Албаниjе Еди Рама сматра да су тензиjе између Косова и Србиjе дио процеса диjалога коjи се води ради постизања коначног споразума и да се не може очекивати да ће се процес помирења наставити мирно и без тензиjа, пренијела jе РТК.

Рама jе у интервjуу за шпанску телевизиjу РТВЕ истакао да jе српско признавање независности Косова посљедње поглавље распада Jугославиjе.

„Тензиjе су дио овог процеса. Не можемо очекивати да ће се мировни процес одвиjати глатко и без тензиjа. Овдје jе добра вијест да тензиjе настаjу, али и нестаjу jер обје стране, међутим, комуницираjу и покушаваjу пронаћи потребна рјешења за људе. Ниjе више као у прошлости. Велика jе разлика jер имамо регионалну сарадњу, са броjним састанцима, кружним путовањима и самитима свих врста“, рекао jе Рама.

Он jе нагласио да jе „Косово последњи проблем, коjи jе jош увијек отворен и неријешен распадом Jугославиjе“.

„Без сумње jе признање Косова као суверене и независне државе од Србиjе посљедње поглавље болне историjе распада Jугославиjе“, рекао jе Рама.

На питање о чињеници да Шпаниjа jош не признаjе независност Косова, Рама jе рекао да став званичног Мадрида нема везе са Албанцима или Косовом, већ са историjом саме Шпаниjе и унутрашњим проблемима.

„Тачно jе, али врло добро знамо да став Шпаниjе нема никакве везе са било коjим проблемом везаним за Албанце или са самим Косовом, већ има везе са историjом и њеним унутрашњим проблемима. Слажем се, али заправо морамо бити врло jасни, jер не постоjи могуће поређење између унутрашњих проблема Шпаниjе, у погледу покрета за независност и одваjања Косова од Србиjе“, нагласио jе Рама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:33