/ - FOTO: EUROPOL
22/12/2023 u 17:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Razbijena kriminalna grupa: Ukrali 28 luksuznih automobila

Koristeći sofisticiranu tehnologiju da zaobiđe sisteme za ulazak bez ključa, kriminalna mreža koju predvode dvojica Litvanaca ukrala je najmanje 28 luksuznih vozila u Njemačkoj, nanijevši štetu od preko 1,8 miliona eura

Bliska saradnja između litvanskih i njemačkih vlasti, zajedno s podrškom Europola i Eurojusta, dovela je do razbijanja međunarodne kriminalne mreže kradljivaca automobila. Uprava za krivične istrage policijskog štaba u Heilbronu, Kriminalna policija Klaipėda u Litvaniji i kancelarija javnog tužioca u Heilbronu i Litvaniji odigrali su centralnu ulogu u ovom uklanjanju.

- Uspostavljena je Operativna radna grupa za identifikaciju koordinirajuće uloge dvije mete visoke vrijednosti, koje su privedene na osnovu evropskih naloga za hapšenje, tokom dana zajedničke akcije u decembru 2023. u Litvaniji- navode iz Europola.

image
- FOTO: EUROPOL

Koristeći sofisticiranu tehnologiju da zaobiđe sisteme za ulazak bez ključa, kriminalna mreža koju predvode dvojica Litvanaca ukrala je najmanje 28 luksuznih vozila u Njemačkoj, nanijevši štetu od preko 1,8 miliona eura. Vozila su zatim ili prokrijumčarena u Litvaniju, gdje su dobila nove falsifikovane dokumente, ili su demontirana u garažama da bi se prodala kao rezervni dijelovi.

- Tokom dana akcije, istovremeno su pretresane kuće u nekoliko litvanskih gradova. Pored hapšenja dvojice kriminalnih nalogodavaca koji stoje iza kriminalne mreže, zaplijenjena je i velika količina dokaza. Policajci su u radionici za obradu metala sa alatima za utiskivanje pronašli sirovinu za izradu registarskih tablica vozila, kao i falsifikovane registracione naljepnice- navode iz Europola.

Zaplijenjen je niz sofisticiranih mašina za štampanje, uključujući komercijalne štampače, mašine za lasersko graviranje CO2, folije za kopiranje, polimerne ploče, hemikalije, alate za utiskivanje, mašine za siječenje i štampanje, mašine za UV sušenje i prese. Pored toga, organi za sprovođenje zakona zaplijenili su imovinu u vrijednosti od oko milion eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:57