BBC NEWS- YOUTUBE (пожар у Грчкој)
08/08/2021 u 12:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ватрене олује прже југоисток Европе: Катастрофални пожари на подручју Балкана и јужног Медитерана

Међу градовима који су осјетили бијес разбукталих пожара је и Подгорица

Ватрене олује, како стручњаци називају незаустављиве монструм-пожари, харају Балканом и Медитераном, односећи људске жртве и правећи непроцјењиве материјалне штете, пишу Novosti.rs. Међу градовима који су осјетили бијес разбукталих пожара је и Подгорица.

Најугроженија је Грчка, гдје је најдужи топлотни талас у последње три деценије донио температуре и до 45 степени Целзијуса на којима пожари лако избијају а изузетно тешко се гасе.

- Ово су незапамћени услови, дуготрајни топлотни талас претворио је  земљу у буре барута - рекао је премијер Киријакос Мицотакис.

Јучерашњи црни биланс у Грчкој су двије мртве особе и 20 повријеђених, а хиљаде мјештана и туриста је евакуисано из зона које угрожавају тренутно активна 154 пожара.

Хитна евакуација становништва спроводи се на сјеверној периферији Атине, коју наткриљује густ црни дим. Пожар је уништио шуме и куће у околини грчке престонице у правцу језера Маратон, које је најважнији градски резервоар воде.

Пламен гута и оближње острво Евија, па је обалска стража извела велику операцију за евакуацију више стотина становника и туриста користећи патролне чамце, рибарске бродове и друга приватна пловила. Наредба о евакуацији морем издата је касно у петак и за Лимни. Брод обалске страже је спасао десет људи које је на плажи заробио пожар у близини града Гито на јужном Пелопонезу.

У Италији катастрофални пожари данима букте на Сицилији, Сардинији, регији Абруцо, а сада су захватили и Калабрију, где су двије жене погинуле покушавајући да угасе ватру у свом маслињаку. Предсједник регије Калабрија Нино Спирлили затражио је од владе у Риму да прогласи ванредно стање због 57 активних пожара. Он упозорава да су у опасности људски животи, да су оштећене куће и предузећа, а да су у пламену нестале велике површине под пољопривреним културама и шумом. Калабријска цивилна заштита саопштила је да је зона регије уз обалу Јонског мора "на кољенима", да су људи из ње морали да буду евакуисани и да градоначелници многих мјеста са становништвом и 73 ватрогасне екипе учествују у гашењу пожара.

Жртава је све више и у другим угроженим регионима. Гасећи велики пожар уз границу с Грчком, у Бугарској су погинула два шумска радника, а трећи је тешко опечен. У Турској је ватра одњела осам живота. Људских жртава има и у Албанији.

Ватрогасци у Подгорици данима гасе пожаре који су већином подметнути. Служба заштите и спасавања Подгорице објавила је снимак непознатог мушкарца који се у ноћним сатима креће улицом и подмеће пожар у Улици Џан на Драчу. Највећи пожар овог љета уништио је огромну површину брда Горица, чија је вегетација имала улогу "плућа града".

У Босни и Херцеговини велики пожар у општини Равно је стављен под контролу, али ватрогасци и даље имају пуне руке посла у Херцеговачко-неретванском кантону, гдје букте пожари на подручју Неума и Стоца. У области Неума горе локалитети Добри до, Горње Храсно и Зелениковац, а тренутно нису угрожени становништво и објекти. На столачком подручју пожар угрожава насеља у Горњој Дубокој.

У Сјеверној Македонији проглашено је ванредно стање у трајању од 30 дана због великог броја пожара. Србија је у помоћ послала Хеликоптерску јединицуМУП-а, која већ данима гаси велике шумске пожаре и пружа помоћ угроженом становништву. У веома неповољним условима са температуром и до 40 степени Целзијуса, два хеликоптера МУП-а бацила су 24 тоне воде и одбранила насељена места и сеоска домаћинства у рејону села Нов Иственик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:29