/ -SHUTTERSTOCK
08/10/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čaj od koprive nudi brojne zdravstvene benefite

Čaj od koprive jedan je od onih napitaka koji nudi brojne zdravstvene benefite. Pije se vijekovima, a vjeruje se da potiče iz Kine. Priprema se namakanjem lišća biljke u vrućoj vodi, a što se duže kuha, imaće intenzivniji ukus.

Možete ga napraviti od svježeg ili osušenog lišća, a zanimljivo je da ga možete koristiti i kao prilog, u supama ili varivima. Osim što je nutritivno bogata, gdje 100 grama sadrži otprilike 3 grama proteina i 6,1 gram vlakana, bogata je vitaminom K, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim.

Čaj od koprive ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći kod upalnih poremećaja i smanjuju simptome kod stanja kao što su ekcem, artritis i psorijaza. Sadrži i visok nivo antoksidanasa, koji pomažu u zaštiti naših stanica od oštećenja i može smanjiti rizik od određenih bolesti, kao što su bolesti srca i neki oblici raka.

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale koji pomažu u održavanju jakih i zdravih kostiju, uključujući kalcijum, magnezijum, fosfor, cink i vitamin K. Takođe, sadrže visok nivo bora koji pomaže u održavanju zdravog nivoa kalcija u tijelu i može pomoći u prevenciji osteoporoze.

Pored toga, kopriva je prirodni antihistaminik, a ima i protivupalna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u liječenju kožnih stanja poput akni, koprivnjače i ekcema. Utvrđeno je i da protivupalna, antitumorska i antivirusna svojstva koprive pomažu u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate.

Studija Univerziteta Plymouth otkrila je da kopriva može smanjiti bol i onesposobljenost kod osoba s osteoartritisom. Utvrđeno je da kopriva poboljšava nivo šećera u krvi povećanjem insulina u tijelu. Neka istraživanja su pokazala da redovito pijenje čaja od koprive može pomoći u smanjenju krvnog pritiska.

Ipak, čaj od koprive možda nije prikladan za one koji uzimaju lijekove za visoki krvni pritisak ili dijabetes, za osobe s bolestima bubrega ili bilo kojim poremećajem zgrušavanja krvi. Prije upotrebe čaja od koprive uvijek se posavjetujte sa svojim ljekarom opšte prakse kako biste provjerili je li to sigurno za vas.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 17:02