/ -Фото: Илустрација
06/10/2021 u 19:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Једите бадеме, пуни су витамина и снижавају крви притисак

Много су богати протеинима и влакнима

Бадеми су веома хранљиви и богати здравим мастима, антиоксидансима, витаминима и минералима. Имају велику количину хранљивих материја, а представљају јестиво сјеме дрвета бадема.

Поријеклом су са Блиског истока, а продају се сирови или печени. Такође се користе за производњу бадемовог млијека, уља, маслаца, брашна или марципана.

Шака бадема има 161 калорију и 2,5 грама сварљивих угљених хидрата.

Бадеми су пуни антиоксиданата

Бадеми су одличан извор антиоксиданата. Антиоксиданси помажу у заштити нашег организма оксидативног стреса, а тиме нас шитит од бројних здравствених пробелма.

Бадеми су богати витамином Е

Витамин Е је породица антиоксиданата растворљивих у мастима. Ови антиоксиданти имају тенденцију да се накупљају у ћелијским мембранама у тијелу, штитећи ћелије од оксидативних оштећења. Бадеми су међу најбољим свјетским изворима витамина Е.

Kонтролишу шећер у крви

Имају мало угљених хидрата, али пуно здравих масти, протеина и влакана. То их чини савршеним избором за особе са дијабетесом. Још једна благодат бадема је њихова изузетно велика количина магнезијума. Магнезијум је минерал укључен у више од 300 телесних процеса, укључујући и контролу шећера у крви.

Снижавање крвног притиска

Магнезијум у бадемима може додатно да помогне у снижавању нивоа крвног притиска. Висок крвни притисак један је од водећих покретача срчаног удара. Недостатак магнезијума снажно је повезан са високим крвним притиском.

Kонзумирање бадема смањује глад

Бадеми имају мало угљених хидрата, а богати су протеинима и влакнима. Познато је да и протеини и влакна повећавају осјећај ситости. Ово може да вам помогне да једете мање калорија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:44