/ -PIXABAY
21/08/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako znati da unosite dovoljno vitamina A

Vitamin A, poznat i kao retinol, retinoična kiselina i karotenoidi, esencijalni je nutrijent za naše zdravlje i dobrobit. Iako je najpoznatiji među zaljubljenicima u njegu kože zbog anti-age efekata, vitamin A je takođe ključan dio naše svakodnevne prehrane.

Vitamin A ima antioksidativna svojstva koja štite od slobodnih radikala i važan je za održavanje jakog imunološkog sistema, čvrstih kostiju i zdravog vida. Takođe je esencijalni nutrijent za diobu stanica i reproduktivni sistem.

Deficit vitamina A može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput zamagljenog vida, neplodnosti i suve kože. Stoga je važno prepoznati simptome nedostatka vitamina A i kako se manifestiraju u tijelu, ali isto tako biti svjestan da i prekomjerna konzumacija može imati negativne posljedice.

Šta vitamin A radi?

Vitamin A je topiv u mastima i obavlja različite funkcije u odnosu na zdravlje organa i osnovne mehanizme u našem tijelu. Evo nekoliko važnih funkcija koje podržava:

Oči: Učestvuje u formiranju rodopsina, pigmenta koji čini oko osjetljivim na svjetlost.

Koža i sluznica: Pomaže održavanju funkcionalnosti obloga nekih organa i sistema, štiteći ih od oštećenja.

Kosti: Važan je za rast kostiju u saradnji s kalcijumom, vitaminom D i proteinima.

Reprodukcija: Igra ključnu ulogu u sintezi spolnih hormona i potpomaže zdrav razvoj embriona.

Imunološki sistema: Podupire borbu imunološkog sistema protiv infekcija stvaranjem snažnih sluzničkih barijera i poticanjem proizvodnje bijelih krvnih zrnaca.

Simptomi nedostatka vitamina A

Nedostatak vitamina A može dovesti do oftalmoloških, dermatoloških i imunoloških poremećaja. Simptomi uključuju:

Zamagljen vid u sumrak i noć

Suva i bezsjajna koža

Gubitak kose

Neplodnost

Hronične bolesti ili infekcije

Krhke kosti

Može li se unijeti previše vitamina A?

Iako je važno unositi dovoljno vitamina A, moguće je i previše dobre stvari, što može uzrokovati zdravstvene probleme. Vitamin A se taloži u masnom tkivu i u toksičnim količinama može dovesti do nepoželjnih simptoma pa čak i smrti.

Simptomi viška vitamina A uključuju glavobolje, bolove, vrtoglavicu i mučninu. Takođe treba napomenuti da su neka istraživanja pokazala da pretjerana konzumacija vitamina A (posebno u obliku dodataka ishrani) može biti posebno štetna za određene skupine ljudi, povezana je s povećanim rizikom od raka pluća kod pušača.

Međutim, vitamin A koji se unosi putem biljaka (poznat i kao provitamin A) ne pokazuje iste rizike kao prekomjerna konzumacija vitamina A u obliku dodataka.

Koliko treba konzumirati vitamina A?

Prosječna odrasla osoba treba bi unositi otprilike 700 do 900 mikrograma vitamina A dnevno. Ako se pridržavate uravnotežene ishrane, vjerojatno nećete trebati dodatne dodatke vitamina A. Međutim, ako niste u mogućnosti pratiti uravnoteženu ishranu, dodaci vitamina A mogu biti korisni. Preporučuje se konsultacija s doktrom prije uzimanja dodataka.

Koje namirnice sadrže vitamin A?

Srećom, prilično je jednostavno dobiti dovoljno vitamina A kroz uravnoteženu ishranu koja uključuje namirnice životinjskog i biljnog porijekla.

Postoje dva tipa prehrambenog vitamina A: vitamin A (retinol) i provitamin A (karotenoidi). Oba obavljaju iste funkcije, ali dolaze iz različitih namirnica i stoga se malo drugačije obrađuju u tijelu.

Vitamin A (retinol) nalazi se u namirnicama životinjskog porijekla poput jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa (posebno jetre) i ribe. Srdela, sardina, bakalar, losos i pastrva bogati su vitaminom A.

Provitamin A (karotenoidi) je preteča vitamina A koji se transformira u retinol (vitamin A) u crijevima. Ove tvari nazivaju se i karotenoidi, a beta-karoten je vjerovatno najpoznatiji provitamin A.

Provitamin A dolazi iz biljaka. Dobre izvore čine bilo koje voće ili povrće s žutom, narandžastom ili crvenom kožom – šargarepa, paradajz, narandže, breskve, kajsije, bundeva, mango, slatki krompir, dinja, crvena paprika, lubenica i tikvice.

Zeleno lisnato povrće poput spanaća, kelja, blitve i raštana takođe je bogato provitaminom A.

Kao i uvijek, važno je jesti raznoliko kako biste dobili sve nutrijente, a vitamin A nije izuzetak. Takođe, vitamin A je topiv u mastima pa se pohranjuje u tijelu i koristi po potrebi, što je još jedan razlog zašto je važno imati nešto masnog tkiva.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 22:11