/ -SHUTTERSTOCK
30/07/2024 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ove namirnice snižavaju krvni pritisak

Da biste izbegli visok krvni pritisak, treba da jedete hranu s malo soli, a nutricionisti upozoravaju da se protiv ove bolesti bori uz pomoć tri moćna minerala: kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Ovih sedam namirnica bogato je upravo ovim hranljivim materijama.

Pasulj

Pasulj sadrži veliku količinu kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, koji blagotvorno utiču na krvni pritisak. Pasulj možete jesti čorbast, kao prebranac, kao dodatak salati ili ga pripremiti kao pire.

Jogurt

Ovaj mliječni proizvod je odličan izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno utiču na zdravlje ljudi. Započnite dan jogurtom, ali ga koristite i za pripremu niskokaloričnih preliva za salate i jela od mesa.

Kivi

Osim što je bogat vitaminom C, kivi će pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje je jesti svjež kivi i u voćnim salatama.

Breskve

Breskve su mnogima omiljeno ljetnje osvježenje. Takođe je dobro znati da sadrže mnogo hranljivih vitamina i minerala, korisnih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe ili od njih pravite smutije.

Banane

S jednom bananom srednje veličine zadovoljićete 12 odsto dnevnih potreba za kalijumom. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate da je bacite. Zamrznite je i dobićete ledeni desert.

Kelj i brokoli

Ovo lisnato povrće naziva se superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidanata, a istovremeno i vrlo malo kalorija. Mladi kelj je najbolje jesti kao salatu ili skuvano na pari.

Takođe, sto grama poparenog brokolija zadovoljiće šest odsto dnevnih potreba za kalcijumom, osam odsto za magnezijumom i 14 odsto za kalijumom. Ovo povrće je bogato i antioksidansima koji štite zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrstiti u jelovnik.

Visok krvni pritisak je faktor rizika koji nema posebne simptome, pa ga treba redovno kontrolisati. Postoje namirnice i prirodni ljekovi koji nam preventivno pomažu da pritisak držimo u granicama normale.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 19:15