/ Фото: Илустрација
21/11/2021 u 09:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Занимљива студија: Сок од поморанџе гоји као крофне

Флашица ђуса од око 340 мл има 33 грама шећера, што је отприлике иста количина као у три крофне

Пиће за које већина мисли да је здраво заправо садржи 36 грама шећера по чаши, што је отприлике исто као три веће крофне, пише Задовољна.рс.

Природан је и богат витамином Ц и шта онда може да не буде у реду са соком од поморанџе? Заправо, овај сок који често пијемо пун је шећера, што никако није добро за оне који брину о килажи.

Флашица ђуса од око 340 мл има 33 грама шећера, што је отприлике иста количина као у три крофне. И зато ако се суздржавате од преслатких крофни са шећерном глазуром, размислите да ли треба исто да урадите и са ђусом.

Притом, шећер у овом соку је углавном фруктоза, прост шећер ког има у воћу и који се лако апсорбује у тијелу, а повезује се са салом на стомаку.

Наиме, студије повезују велику конзумацију фруктозе са опасним салом око стомака, али и са инсулинском резистенцијом. Једно скорије истраживање упозорава и на опасност од превише уошења фруктозе јер може да води ка метаболичком синдорму.

Воће свакако треба јести

Ипак, то никако не значи да воће не треба јести јер има фруктозе. Оно је богато антиоксидантима који се боре против опасних слободних радикала, има доста влакана, витамина и минерала.

Доста воћа у исхрани, упркос фруктози, гарантује виткију линију и мањи ризик од гојазности.

Kључна разлика између воћа и воћних сокова

Стручњаци вјерују да су кључна веза између воћа и мршављења – влакна. Kад једете цијелу свјежу воћку, за разлику од сока од поморанџе, рецимо, добијате доста влакана. Та влакна ће вас заситити и у исто време успорити варење воц́ног шећера у вашем тијелу, а то је оно што спречава пораст шећера у крви.

С друге стране, шећери из сока немају влакна, те се брзо метаболишу, не засите вас, а све то води гојењу.

Међутим, не треба заборавити ни онај стари савјет – није добро претјеривати ни у чему.

Изабел Смит, нутриционисткиња з Њујорка, каже да је воће свакако здраво, али да треба пазити јер воће ипак садржи шећер.

Дакле, ако претјерамо са воћем, па га једемо у великим количинама, и то може да повиси ниво шећера у крви као воћни сок.

Зато, ако бисте да смањите ризик од гојазности и дијабетеса, а волите ђус, можете да ставите кришку поморанџе у чашу воде и нећете морати да бринете ни о калоријама ни о шећеру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:26