/ -SHUTTERSTOCK
01/08/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zašto se javlja vrtoglavica i kako riješiti ovaj problem

Najčešći uzrok vrtoglavice je benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica (18-25% svih slučajeva). Naziva se i disfunkcija vestibularnog analizatora.

Manifestuje se kratkim napadima koji se javljaju pri promjeni položaja glave, ponekad praćeni mučninom i, u rijetkim slučajevima, povraćanjem.

Zašto se javlja vrtoglavica

Problem nastaje zbog prodiranja otolita (kristali fosfata i kalcijum karbonata) u polukružne kanale unutrašnjeg uva. Unutrašnje uvo je predstavljeno lavirintom koji se nalazi u temporalnoj kosti i sastoji se od tri polukružna kanala. Sadrži dlake senzornih ćelija: one formiraju mrežu uronjenu u želetinoznu masu koja sadrži otolite. Kolektivno se naziva otolitna membrana.

Napad vrtoglavice nastaje kada se otoliti odvoje od membrane i uđu u lumen jednog ili više polukružnih kanala. Prilikom pomjeranja otolita pod uticajem gravitacije, pri okretanju glave, dolazi do pokreta koji dovodi do ekscitacije nervnih završetaka i vrtoglavice.

Jednostavno rečeno, takva vrtoglavica je izazvana promjenom položaja tijela. Istovremeno, malom broju ljudi koji pate od vrtoglavice može pomoći 10-12 sati sna na jednoj strani. Koliko god čudno zvučalo, metoda je klinički dokazana, a postoji i objašnjenje.

Pomereni otolitni kamenčići, kada se stave na stranu, mogu da se pomjeraju naprijed i padaju na svoje mjesto. Međutim, na kojoj strani ćete spavati utvrdiće ljekar nakon detaljnog ispitivanja. Dokazano je da benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica može proći sama od sebe. Samo treba malo da sačekate.

Psihogena vrtoglavica: mirno, samo mirno!

Najčešće, ova vrsta vrtoglavice se razvija na pozadini druge vestibularne bolesti, koja je već prošla, ali je emocionalna memorija vrtoglavice očuvana. I ovdje će pomoći samo razumijevanje da rezidualni efekti nisu opasni i da se bolest najvjerovatnije neće vratiti. Vestibularna gimnastika dobro pomaže u ovom slučaju (jedna od posebnih vježbi je data u nastavku).

Ako osoba ne može da se nosi sa posledicama bolesti, možete se obratiti ljekaru koji će propisati antidepresive ili lekove protiv anksioznosti.

Vestibularna migrena: glavna stvar je ublažiti napad

Ovo je paroksizmalna vrtoglavica koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, pa čak i dana, praćena mučninom, fotofobijom i ne podnošenjem buke. U ovom slučaju, osoba samo želi da zatvori zavjese, pokrije se ćebetom i spava. Ljekove u tom slučaju treba koristiti isključivo po preporuci ljekara.

Treba znati da česta upotreba analgetika može dovesti do ozbiljnih problema. I ne zaboravite da ljekovi imaju negativne efekte, tako da je neophodno pročitati uputstva za upotrebu i striktno se pridržavati utvrđenog režima doziranja.

Tri važne činjenice

Postoji mnogo mitova i zabluda oko vrtoglavice. Stoga, obratite pažnju na neočigledne činjenice povezane s tim.

#1

Vrtoglavicu ne izazivaju bilo kakvi problemi u vratnim ili vertebralnim arterijama. Naš mozak je zaštićen od bilo kakvih spoljašnjih uticaja, a degenerativne promjene koje se javljaju u svakom ljudskom organizmu, obično posle 50. godine, ne mogu izazvati vrtoglavicu.

#2

Veoma čest uzrok vrtoglavice je funkcionalni poremećaj, odnosno psihogeni, asocijativni uzrok povezan sa stresom. I iako su početni okidač za vrtoglavicu određene bolesti (benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica ili vestibularna bolest), vremenom bolest nestaje, ali strah ostaje.

Ovo je ozbiljan problem i za ljekara i za pacijenta, jer se ne slaže svaki pacijent da njegove emocije igraju tako ozbiljnu ulogu i pristaje da uzima neophodne ljekove. A ponekad je ovo neophodno.

#3

Ne postoji univerzalni lijek za vrtoglavicu. Poznata je lista od stotine bolesti koje dovode do ovog problema, ali se one ne mogu liječiti jednom tabletom. Na kraju krajeva, nemoguće je razviti jednu aktivnu supstancu koja bi se nosila sa svim problemima odjednom. Zbog toga je veoma važno dijagnostikovati uzrok koji je doveo do vrtoglavice i odabrati optimalnu metodu liječenja.

Jednostavna i efikasna vježba za vrtoglavicu

Ova vježba ima za cilj stabilizaciju pogleda i najpogodnija je za pacijente koji su pretrpjeli vestibularne bolesti. Vježba se izvodi sjedeći.

Uzmite malu karticu sa bilo kojim tekstom odštampanim na njoj, označite je na dohvat ruke tako da vam natpis na njoj bude čitljiv. Sada, što je brže moguće (najmanje 2 pokreta glave u jednoj sekundi), okrenite glavu lijevo i desno horizontalno, ali tako da jasno vidite natpis da se ne zamuti. Izvodite vježbu 30-60 sekundi.

U ovom slučaju može doći do pogoršanja stanja – povećana vrtoglavica, mučnina, opšta slabost. Važno je da se ne preforsirate. Negativne senzacije proći će u roku od 20 minuta. Ponavljajte vježbu 3-5 puta dnevno.

Vremenom će vježba postati lakša za izvođenje i moraće da bude otežana. Možete ubrzati okretanje glave na 3-4 pokreta u sekundi ili povećati trajanje jednog pristupa na 1,5-2 minuta. Takođe možete promijeniti položaj: okretati glavu stojeći, pa čak i na jednoj nozi.

Vježba pomaže u obnavljanju izgubljenog vestibulo-okularnog refleksa, koji obezbjeđuje jasan vid pri pomjeranju glave, i generalno poboljšava vestibularnu funkciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:11