/ GETTY IMAGES-ROSTISLAV_SEDLACEK
23/04/2024 u 15:36 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sok od zove - eliksir zdravlja

Zova je biljka za koju je dokazano da ima protivupalna, baktericidna, diuretička i dijaforetska svojstva. Jasno je zašto je onda naše bake i deke smatraju veoma zdravom.

Naravno, sada je vrijeme da napravite sirup od cvijeta zove, ali ako ste ljubitelji crne zove, ovdje možete naći recept i za vrijeme kada ona u potpunosti sazre.

Zašto je sirup od zove zdrav?

Osim što podstiče zdravu dozu nostalgije i povratka u djetinjstvo, ona ima zaista korisna ljekovita svojstva. Srećom, njene cvjetove nije teško pronaći. Zova ili bazga kako se još naziva sadrži vitamine A, B i C, flavonoide, karotenice, tanin, rutin i glikozid. Upravo zbog flavonoida koje sadrži, ova biljka se smatra veoma ljekovitom. Oni su moćni antioksidansi koji čuvaju naše tijelo od oštećenja.

Pored toga, sok od zove je delotvoran za prečišćavanje krvi, takođe oslobađa želudac od viška kiseline, pomaže u liječenju disajnih puteva, pospješuje izbacivanje toksina i pijeska iz urinarnog trakta i jača kosti. Međutim, tu se spisak ne završava. Ona je veoma efikasna i u borbi protiv bubuljica, pa će redovna upotreba učiniti kožu mekom, smanjiti pore i ukloniti staračke pjege.

Sastojci:

25 cvjetova

4 kg šećera

125 g limuntusa

Priprema:

Uberite cvjetove i dobro ih operite. Potopite ih u 4 litre vode i ostavite da odstoji 24 sata.

Nakon 24 sata, procijedite i u vodu dodajte šećer i limuntus. Mešajte dok se šećer ne rastvori. Ako se šećer ne rastvori odmah, možete ponoviti miješanje nakon nekoliko sati.

Ostavite sledećih 24 sata da odstoji i sirup je gotov. Za upotrebu razblažite sa vodom.

Sok čuvajte u staklenim bocama i u hladnoj tamnoj prostoriji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:42