Зелене палачинке / - SHUTTERSTOCK
04/04/2022 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зелене палачинке – укус и радост прољећа

Вашем одушевљењу ниће бити краја када први пут у основну смјесу за палачинке додате двије-три шаке бланшираног спанаћа

Ово су заправо весели залогаји које ће обожавати. Ово јело ће ваше најмилије очарати, не само допадљивим укусом, већ и живахним изгледом. Пружиће им радост и позитивно расположење прољећа.

Вашем одушевљењу ниће бити краја када први пут у основну смјесу за палачинке додате двије-три шаке бланшираног спанаћа. Палачинке су добиле њежну зелену боју и фини, свјежи укус врта. Тако необично зелене, а укусне.

Тајни састојак спанаћ, невјероватно здрав дао је палачинкама дискретан укус који не доминира. Баш се из тог разлога могу јести и слатке и слане.

Састојци:

200 гр меког брашна

2 дл млијека

100 мл павлаке за кување

2 јајета

50 гр сремског или неког другог кремастог сира

1 кашичица прашка за пециво

мало бијелог лука у праху

мало уља

200 гр спанаћа (2 шаке)

1 кашика першуновог исјецканог листа

1 кашика исјецканог босиљка

1 кашика исјецканог оригана

со

Припрема

КОРАК 1: Спанаћ опрати и на кратко спустити у врелу воду, да омекша. Најситније га исјецкати.

КОРАК 2: Миксером добро промијешати брашно, млијеко, павлаку, јаје, сир, прашак за пециво, бијели лук, мало уља и соли, а по том и спанаћ, першун, босиљак и оригано. Зависно од вашег укуса можете се одлучити за све или само неке зачине. Сачекати да се одморе око пола сата.

КОРАК 3: Загријати тигањ са мало масноће и кутлачом сипати тијесто. Нека зелене, буду мање и нешто дебље од класичних палачинки. Пећи их на средњој температури по 1-2 минута са обје стране.

Послужење

Ове слане – зелене палачинке могу се пунити различитим надјевима у разноразним комбинацијама. Можете их премазати омиљеним намазом или пунити као тортиље, филовати са јајима, сиром и павлаком, па запећи у рерни. Или приредити прави гурмански доручак: павлака, кајгана са прженом сланиницом или шунком, сјецкани чери парадајз, рендани качкаваљ и рукола са мало першуна.

Слатка верзија палачинки

Избацити со и слане зачине – додати шећер или мед и 1-2 кесице ванила шећера. Додавањем ваниле, ове „спанаћ-палачинке“ добијају угодне, суптилне и мирисне ноте, због чега су изврсне као десерт. Могу се пунити са било којим слатким надјевом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:31