/ IGOR GALIC; Foto: LAZAR RUZIC
06/12/2021 u 10:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Галић: Немогуће да су на пунктовима вакцине којима је истекао рок

Он је поручио да су све вакцине безбједне, те да су умногоме испуниле намјену, а то је спјечавање тешких облика оболијевања и смрти

Директор Института за јавно здравље др Игор Галић казао је како је немогуће је да се на неком вакциналном пункту нађе вакцина којој је истекао рок, јавља РТЦГ, преноси портал РТЦГ.

Он је поручио да су све вакцине безбједне, те да су умногоме испуниле намјену, а то је спјечавање тешких облика оболијевања и смрти.

Говорећи о податку да је 82% преминулих у Црној Гори, а потпуно имунизованих, било вакцинисано Синофармом, Галић подсјећа да је највећи дио популације у Црној Горој, односно 63 одсто вакцинисано упораво Синофармом.

-Становишта смо да су ипак вакцина Синофарм, као и све друге вакцине, одрадила оно за шта су намијењене, а то је да спријече хоспитализације, тешке облике и смртне исходе. Синофарм вакција је и по препоруци произвођача имала нешто мању ефикасност. На почетку Вуханског соја имала је 79,5% ефикасност, за разлику од неких других вакцина које су штитиле 95%, па и 96% као што су Фајзер и Модерна- навео је Галић, гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ.

Вакцине су, како додаје, испуниле умногоме оно за шта су намијењене, а то је спјечавање тешких облика оболијевања и смрти.

-Ниједна вакцина не може 100 одсто да заштити никога, због тога и наводимо да је важно придржавање мјера и у комбинацији са вакцинама то је врло дјелотворно- казао је Галић.

У овом тренутку, како истиче, не може се прецизно рећи, у којој мјери и како вакцине штите од новог Омикрон соја.

У Црној Гори је како наводи и даље доминанстан Делта сој, а није утврђено присуство Делта плус соја. Галић подсјећа да су за Делта сој вакцине ефикасне.

-За 10 до 15 дана знаћемо да ли је у Црној Гори потврђен Омикрон сој-навео је Галић.

О продужењу рока вакцина

Рок употребе Фајзерових вакцина против Ковида-19 продужен је недавно са шест на девет мјесеци.

Руководитељка Центра за одобравање љекова у Институту за љекове и медицинска средства мр фармације Гордана Бољевић казала је да је ријеч о уобичајеној процедури по којој је важење Фајзер вакцине продужено са шест на девет мјесеци.

-Вакцина Фајзер је након регистрације у ЕУ прошла процес регистрације и у Црној Гори- навела је Бољевић.

Тек од марта наредне године ће, како каже, произвођач на бочици имплементирати нови рок трајања вакцине.

Како је рекао Галић сам произвођач је доставио такве податке. “Немогуће је да на једном вакциналном пункту дође вакцина којој је истекао рок”, казао је Галић.

Он је навео да су документација и стручна експертиза за вакцину показале да су вакцине исправне. Складишење, дистрибуција и хладни ланац су, како наводи, на високом нивоу.

У том смислу, наводи Галић, вакцине су потпуно безбједне.

-Ми тренутно имамо 132.947 Фајзерових вакцина и за сваку серију рок до када трају. Дакле 46.422 вакцине има рок трајања до 31. јануара 2022. године, 15.155 доза до 31. марта 2022. године, 33.930 доза до 30. априла и 37.440 доза до 31. маја 2022.- навео је Галић.

Што се тиче Синофарм и Синовак вакцина њих, како наводи Галић, имамо 328.000, од чега је 200.000 доза је са роком до 15. марта 2023. и 28.800 до 29. маја 2023, а 100.000 до јула 2024.

Спутњик В вакцина имамо 35.000 доза, је са роком трајања до 28. фебруара 2022, закључио је Галић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:44