Веселин Мићановић / -УЦГ
09/02/2022 u 08:55 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проректор Мићановић: Успорена реформа студија, одлаже се промјена мастер програма

Имали смо највећи број притужби студената да им је на неки начин наметнута обавеза да заврше тај степен студија који траје двије године, а да им он није неопходон за запослење, каже Мићановић

Проректор уцг веселин мићановић казао „дану” да је успорена реформа студија

Проректор Универзитета Црне Горе (УЦГ) Веселин Мићановић казао је за "Дан" да ће почетком марта предати захтјев за реакредитацију свих студијских програма 19 факултетских јединица Агенцији за контролу и обезбјеђивање квалитета образовања. Мијановић истиче да је одлагање усвајања Закона о високом образовању, којим је била планирана измјена модела студија за магистарске, акредитација нових студијских програма и осавремењивање наставе, условила да само реакредитују постојеће смјерове на факултету како не би дошли у ситуацију да не могу да испоштују рок. Према закону, високошколска установа је у обавези да поднесе захтjев за реакредитациjу наjмање шест мjесеци приjе истека акредитациjе коjа на УЦГ важи до краjа студиjске 2021/22. године. Поступак се води на основу Правила о поступку реакредитациjе установе високог образовања. Мићановић објашњава да је била планирана промјена модела мастер студија који сада трају двије године.

– Ми смо очекивали да ће бити усвојен нови Закон о високом образовању, али како то није обављено кренули смо у процедуру реакредитације студијских програма по актуелном пропису. Радна група УЦГ је предложила да се по новом закону на неки начин редефинише дужина трајања мастер студија које по моделу 3+2 трају године. Имали смо највећи број притужби студената да им је на неки начин наметнута обавеза да заврше тај степен студија који траје двије године, а да им он није неопходан за запослење. Кренули смо у уподобљавање тог модела којим би студентима, којим је довољно 240 ЕЦТС кредита након прве године мастер студија, омогућили да добију диплону и нађу своје мјесту на тржишту рада. Садашњи модел студија није уподобљен са тржиштем рада, па високошколци морају да заврше једну годину више да би конкурисали за посао. Једна година више на студијама је свакако добит, али предложено је да високошколци који то желе могу да након прве године мастера имају излазну диплому М1 са 240 ЕЦТС кредита – истиче Мићановић.

Он наводи да је Студенстки парламент предао раније Скупштини иницијативу да се одложи реакредитација до усвајања новог закона о високом образовању, али да због тренутне ситуације у држави то није очекивано.

– Нијесмо смјели да чекамо и кренули смо у поступак реакредитације. Када се усвоји закон, видјећемо шта је ново и онда ћемо поступати даље када је ријеч о измјени програма и поменутог модела студија – каже Мићановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:45