DANILO ŠARANOVIĆ - FOTO: MUP / - DANILO ŠARANOVIĆ - FOTO: MUP
08/05/2024 u 19:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šaranović: MUP posvećen borbi protiv napada na novinare

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) posvećeno je borbi protiv napada na novinare i njihovu imovinu, poručio je resorni ministar Danilo Šaranović na sastanku sa predstavnicom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija, Terezom Ribeiro.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Šaranović je kazao da Crna Gora ima odličnu saradnju sa svim institucijama OEBS-a i dodao da je uvjeren da će se partnerstvo učvrstiti i da će se otvoriti prostor za još konstruktivniju saradnju.

- MUP je posvećen borbi protiv napada na novinare i njihovu imovinu. U kontinuitetu jačamo institucionalne kapacitete, kako bi se se na adekvatan način izborili sa svim oblicima prijetnji i napada na poslenike javne riječi, čime doprinosimo daljoj demokratizaciji našeg društva - poručio je Šaranović.

Zločin i dalje bez kazne

On je istakao da je za uspješno rješavanje izazova na planu zaštite novinara neophodna kvalitetna međuinstitucionalna povezanost.

- U tom kontekstu, značajne su koordinisane aktivnosti tužilačke i policijske organizacije, ali i postojanje međuresornih tijela kakvo je Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija - kaže se u saopštenju.

Šaranović je naglasio da su skoro svi slučajevi napada na novinare iz prošle godine uspješno zatvoreni, što je prepoznato i u godišnjem Indeksu slobode medija za prošlu godinu u kojem je Crna Gora sa 63. dospjela na 39. mjesto.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno uložiti dodatne napore u pravcu rješavanja izazova u onlajn sferi, sa fokusom na dezinformacije i govor mržnje u javnom prostoru.

Ivanović-Ribeiro: Sloboda medija i bezbjednost novinara među prioritetima

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 01:31