/ Unija poslodavaca CG
19/07/2024 u 18:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UPCG: Vlada uvažila naše zahtjev u vezi sa minimalnom zaradom od 700 eura

Iz Unije poslodavaca (UPCG) su kazali "Danu" da su u razgovorima sa premijerom Milojkom Spajićem i njegovim saradnicima u vezi sa Fiskalnom strategijom imali platformu, te da su nakon objave nacrta Fiskalne strategije, vidjeli da su njihovi zahtjevi uvaženi.

- Uvaženi su naši argumenti u vezi sa potencijalnim problemima za preduzetnike, mikro i mala preduzeća (koja čine oko 99 odsto od ukupnog broja privrednih subjekata) koje bi izazvala minimalna zarada od 700 eura, smanjenje fiksnih troškova po osnovu zarada – dominantne stavke troškova za ogromnu većinu poslodavaca, a što će u značajnoj mjeri doprinijeti povećanju konkurentnosti privrede i privlačenju stranih investicija, uvođenje jedinstvene stope PDV-a za usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka za sve ugostiteljske objekte, što je bio zahtjev privrednika iz te grane djelatnosti i eliminisanje trenutno prisutne nelogičnosti različitog oporezivanja iste vrste usluga. Iz nacrta Strategije vidimo da je planirano uvođenje 15 odsto jedinstvene stope na sve usluge u ugostiteljstvu - kazali su iz Unije poslodavaca na čijem je čelu Slobodan Mikavica

Kako su dalje naveli, u pogledu mjera za suzbijanje sive ekonomije uvaženo je uvođenje snižene stope PDV od 15 odsto za frizerske usluge, te pojačana kontrola, praćenje i oporezivanja onlajn trgovine, izdavanja smeštaja i drugih ekonomskih aktivnosti, koje su prepoznate kao posebno zastupljene i rizične u domenu sive ekonomije.

- U oblasti zapošljavanja i rada stranaca, biće omogućena onlajn prijava iz domicilne zemlje stranca, a po dobijanju dozvole za boravak i rad, po dolasku u našu zemlju i odmah početak rada kod poslodavaca. Ovo je veliki problem i dugogodišnji zahtjev privrede, a njegovo rješavanje smanjiće troškove poslodavaca, obezbijediti brže sprovođenje procedura i omogućiti blagovremeno obezbjeđivanje potrebne radne snage. U kontekstu obezbjeđivanja potrebe za radnom snagom, ali i stimulisanje zapošljavanja domaćih radnika i smanjenja broja nezaposlenih lica sa evidencija ZZZCG, biće realizovan višegodišnji predlog privrede za uvođenje "stalnog sezonca". Podsticajna mjera za sve privredne subjekte koji investiraju u takvu vrstu djelatnosti, kroz oslobođenje od plaćanja poreske obaveze do iznosa od 300.000 eura. Takođe, osnivanje Razvojne banke, kao najboljeg modela podrške privredi (što je višegodišnji zahtjev UPCG), je mjera koja će, uz Kreditno garantni fond, sigurno biti podsticaj za kvalitetne i inovativne projekte u privredi - naveli su iz UPCG.

USSCG: Nismo dali saglasnost na model koji preferira Vlada za realizaciju Programa Evropa sad 2

Istakli su da je njihova uloga u ovom trenutku bila da kroz tripartitni dijalog (sa Vladom i sindikatom) dođemo do rješenja koja su realna i moguća, a da, kroz ukupan paket mjera, istovremeno omogućimo održivost onih najugroženijih privrednih subjekata iz reda preduzetnika, mikro i malih preduzeća.

- UPCG će Nacrt strategije dostaviti ukupnom članstvu, uz poziv da u roku propisanim za javnu raspravu dostave svoje komentare i predloge na Taj dokument. UPCG će obraditi i objediniti pristigle komentare i dostaviti Vladi, sa kojom ćemo po tim pitanjima nastaviti razgovore - zaključili su iz UPCG.

Minimalna zarada za srednjoškolce će biti 600 eura, a za visokoškolce 800 eura, dok su PES i Vlada odavno obećavali minimalnu zaradu od 700 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 11:25