Novica Vuković i Irena Radović sa Antonelom Basani / - MF
19/04/2024 u 11:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vuković i Radović sa zvaničnicima Svjetske banke u Vašingtonu

Delegacija Crne Gore koju predvode ministar finansija Novica Vuković i guvernerka Centralne banke Crne Gor Irena Radović učestvuje na Proljećnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji se održavaju u Vašingtonu.

Tokom Proljećnih sastanaka crnogorska delegacija se susrela sa visokim zvaničnicima Svjetske banke - Antonelom Basani, potpredsjednicom za Evropu i Centralnu Aziju, Eugenom Rhuggenaathom, izvršnim direktorom, i Christopherom Sheldonom, šefom Kancelarije za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

- Prioritet Vlade je unapređenje ekonomskih politika s ciljem poboljšanja životnog standarda građana Crne Gore, uz dinamičan infrastrukturni razvoj i sprovođenje širokog spektra reformskih mjera i zakona - kazao je Vuković.

U tom kontekstu, ministar je zadovoljan zbog budućeg potpisivanja Partnerskog okvira saradnje između Crne Gore i Svjetske banke, kojim su definisani najznačajniji razvojni projekti Crne Gore.

– Bankarski sektor predstavlja najstabilniji i najotporniji dio crnogorske ekonomije i karakterišu ga pozitivni trendovi svih ključnih pokazatelja – saopštila je guvernerka, ističući dobru kapitalizovanost banaka i smanjenje učešća nekvalitetnih kredita.

image

Sa sastanka

- MF

Radović se zahvalila na kontinuiranoj podršci koju Svjetska banka pruža CBCG, a posebno na implementaciji projekta „Modernizacija platnih sistema Zapadnog Balkana“, koji ima za cilj da Crnu Goru i ostale zemlje regiona podrži u njihovim nastojanjima da postanu dio jedinstvenog područja plaćanja u eurima (SEPA).

Vuković-Eskobar: Sva vrata su otvorena za partnerstvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država

– Uz vašu podršku, CBCG intenzivno radi na dva polja - usaglašavanju regulatornog okvira sa EU direktivama i modernizaciji platnih sistema, kako bismo što prije ispunili uslove za priključenje SEPA – kazala je Radović.

Ministar Vuković u Vašingtonu sa predstavnicima FAD-a i MCM-a

Basani je istakla da je Svjetska banka spremna da nastavi da podržava Crnu Goru u ovom procesu. Predstavnici Svjetske banke i CBCG su se saglasili da buduća saradnja ove dvije institucije treba da bude usmjerena i na projekte ozelenjavanja finansijskog sektora i upravljanja klimatskim promjenama.

image

Sa sastanka

- MF

Ministar finansija sa timom, u Vašingtonu se susreo i sa Akihikom Nishiom, potpredsjednikom za razvojno finansiranje i IDA fondove (IDA-Međunarodna asocijacija za razvoj), koji je istakao zadovoljstvo povodom članstva i statusa donatora Crne Gore u najvećem globalnom fondu koji djeluje sa ciljem smanjenja siromaštva kroz obezbjeđivanje kredita sa niskim kamatama i grantova za programe koji podstiču ekonomski rast, smanjuju nejednakosti i poboljšavaju uslove života ljudi. Naime, Crna Gora izvršila je uplatu prve, od ukupno 3 rate donacije ovom međunarodnom udruženju, u iznosu od 330 hiljada američkih dolara. Na sastanku je dogovoreno i da naša država imenuje stalnog predstavnika u IDA, čime će se značajno ojačati pratnerstvo.

image

Sa sastanka

- MF

Crnogorska delegacija prisustvovala je i sastanku Belgijsko-holandske konstituence, kojim je predsjedavao ministar finansija Holandije Steven van Weyenberg. Sa ovog sastanka je poručeno da se globalna ekonomija suočava sa izazovima vezanim za inflaciju, visoke nivoe duga, nejednakost, geopolitičke tenzije i klimatske promjene. U cilju prevazilaženja ovih izazova i poboljšanja izgleda za dugoročni rast i produktivnost, potrebni su dodatni napori u vidu odlučnijeg sprovođenja strukturnih reformi i povećanog ulaganja u (digitalnu) infrastrukturu i istraživanje i razvoj, zaključeno je na sastanku Konstituence.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:13