/ фото илустрација
16/04/2022 u 09:18 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балкански картел појачао активности: Црна Гора транзитна земља за шверц кокаина

Појавни облици тешког и организованог криминала у континуитету представљају кључни безбједносни ризик, који је све више скопчан са елементима чврсте регионалне повезаности, транснационалности и веома брзе прилагодљивости

Примарни посао криминални група у Црној Гори је шверц дроге, најчешће кокаина и марихуане. Према извјештају Процјени опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори (SOCTA 2021), црногорска полиција и надлежни су евидентирали десет криминалних група, које се састоје од више десетина чланова који су безбједносно интересантне особе. Ради се припадницима кланова који су своје дјеловање проширили и ван граница Црне Горе.

(ВИДЕО) Нарко-маркетинг: Како ТикТок показује живот унутар картела

- Појавни облици тешког и организованог криминала у континуитету представљају кључни безбједносни ризик, који је све више скопчан са елементима чврсте регионалне повезаности, транснационалности и веома брзе прилагодљивости на промјене друштвено-економских, технолошких и правних оквира- наводи се у извјештају.

Чврста структура криминалних група

"Структура високоризичних организованих криминалних група остала је релативно чврста, те је као таква заснована на јасном хијерархијском устројству, са израженим улогама вођа и кључних чланова, са више ћелија односно огранака, који своје сједиште имају и ван граница Црне Горе, јасној подјели задатака, специјализацији за спровођење одређених криминалних активности и поштовању правила унутрашње дисциплине и стратешком опредјељену ка примјени насиља. Регистрован је тренд константног јачања њихове унутрашње структуре кроз континуирано ангажовање нових чланова и чвршће увезивање са регионалним и транснационалним криминалним структурама. Доминантна криминална активност организованих криминалних група са подручја Црне Горе и даље је кријумчарење наркотика, првенство кокаина на међународном нивоу.
Највећи степен друштвене опасности проузрокован је стратешким
усмјерењем организованих криминалних група базираним на елиминисању конкуренције и успостављану монополског и доминантног полажаја на криминалном тржишту, што је детерминисало и један од кључних сегмената дјеловања организованих криминалних група - употреба насиља и извршење тешких кривичних дјела против живота и тијела. Ескалација сукоба условила је промјену модуса дјеловања у погледу одабира мета без обзира на њихову позицију и улогу у групи, примјену најбруталнијих метода приликом извршења кривичних дјела на штету чланова супротстављених организованих криминалних група, као и употребу експлозивних направа јаке разорне моћи, уз константан ризик по личну и имовинску сигурност грађана".

Ситуацију на криминалном тржишту и даље карактерише тренд кријумчарења наркотика као кључне криминалне активности коју спроводе организоване криминалне групе из Црне Горе. Евидентно је све веће учешће криминалних структура из Црне Горе у трансконтиненталним активностима и висок степен прилагодљивости потребама тржишта кроз коришћење нових метода и прилагођавање промјенама у легислативи и техничко- технолошких достигнућима.

Балкански картел: Производња дроге на историјском врхунцу, тржиште у Европи годишње вриједи више од 30 милијарди еура

Одузимање имовине одговор на криминал: Злочин мање уносан и више ризичан

- Црна Гора и даље остаје транзитна земаља за кријумчарење свих врста наркотика, гдје у једном дијелу нијесу укључене организоване криминалне групе из Црне Горе, док за кријумчарење наркотика на трансконтиненталном нивоу и дистрибуцију на европском тржишту организоване криминалне групе из Црне Горе имају значајну улогу и кроз успостављање доминантне улоге на појединим сегментима кријумчарских и дистрибутивних рута. Иако су регистроване заплене рекордних количина кокаина које су се кријумчариле посредством Луке Бар, све интензивније активности органа за спровођење закона, као и сложеност самих кријумчарских операција, може се констатовати да се активности кријумчарења кокаина не одвијају преко територије Црне Горе, која не представља кључну улазну тачку за регион Западног Балкана- наведено је у SOCT-и.

Рат доноси "добро" само мафији - Ракочевић: Догађаји у Украјини повећавају криминал и у нашем региону

Од Еквадора до Колумбије: Шверцери кокаина са Балкана не знају за границе

У односу на кријумчарење кокаина нијесу регистроване значајне промјене када је ријеч о основним модусима кријумчарења и кријумчарским рутама. Организоване криминалне групе из Црне Горе, у сарадњи са истим или сличним криминалним структурама из земаља региона, знатно су ојачале своје капацитете за спровођење кријумчарских операција на трансконтиненталном нивоу, како кроз јачање сарадничке базе, тако и кроз успостављање доминантне улоге на појединим сегментима кријумчарских и дистрибутивних рута.

Значајне количине оружја

"У Црној Гори као и у другим земљама Западног Балкана и даље
 постоје значајне количине ватреног оружја које се примарно везују за ватрено оружје из ратних сукоба са подручја бивше Југославије. У погледу активности кријумчарења ватреног оружја у Црној Гори нијесу препознате организоване криминалне групе које своју доминантну криминалну активност усмјеравају
на послове кријумчарења оружја, већ се у највећој мјери ради о индивидуалним случајевима у којима оружје није намијењено даљој препродаји већ искључиво служи са потребе припадника ОКГ. У појединим случајевима кријумчарење оружја је повезано са кријумчарењем наркотика и људи, којом приликом неријетко од истих актера користе исте кријумчарске руте. Током претходног периода регистровани су и случајеви конвертовања гасног/стартног оружја у ватрено оружје, које се, најчешће због непоузданости, не користи за извршење тешких кривичних дјела против живота и тијела ".

- Иако су регистроване заплене рекордних количина кокаина које су се кријумчариле посредством Луке Бар, све интензивније активности органа за спровођење закона, као и сложеност самих кријумчарских операција, може се констатовати да се активности кријумчарења кокаина не одвијају преко територије Црне Горе, која не представља кључну улазну тачку за регион Западног Балкана. Балкански картел је током извјештајног периода знатно интензивирао своје активности не само у дијелу повећања количине кокаина који се кријумчари, већ и у односу на успостављање чврстих дистрибутивних мрежа на подручју више земаља Западне и Централне Европе, гдје се и регрутују лица са подручја Црне Горе и земаља региона- наводи се у извјештају.

Балкански картел дјелује у Перуу: Главни посао продаја кокаина

У дијелу кријумчарења хероина нијесу регистроване значајне промјене у погледу коришћења нових кријумчарских рута, ни у односу на количине хероина који се кријумчари преко територије Црне Горе. Настављен је тренд доминантног кријумчарења марихуане у односу на остале врсте опојних дрога преко територије Црне Горе, а Албанија је и даље главни извор снабдијевања криминалних струкутура у Црној Гори. Организоване криминалне групе са подручја Црне Горе, које се доминантно баве кријумчарењем кокаина, су током посљедњих година дио својих активности прошириле и на узгој и дистрибуцију великих количина марихуане у Шпанији и Њемачкој.

За балканску мафију "само најбоље": Пао товар кокаина вриједан 36 милиона еура

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:06