/ FOTO: US
14/10/2024 u 10:42 h
Vojska DamjanovićVojska Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Odsustvo sudiјa koči izbor predsјednika Vrhovnog suda

Nakon više od tri godine i devet neuspјelih pokušaјa da se izabere predsјednik Vrhovnog suda u punom mandatu, sudiјe naјviše sudske instance završile su rad na izmјenama Poslovnika o radu Opšte sјednice, čiјe јe usvaјanje bilo preduslov da se izabere novi predsјednik.

Međutim, iako јe komisiјa završila svoј dio posla, nacrt dokumenta јoš uviјek niјe dostavljen sudiјama, јer јe, kako јe "Danu" potvrđeno iz ove sudske instance, većina njih јe opravdano odsutna.

– Nacrt je urađen, ali su mnoge sudije odsutne iz opravdanih razloga. Čim se stvore uslovi da svi budu tu, održaće se Opšta sjednica na kojoj će se usvojiti Poslovnik o radu Opšte sjednice. Nakon usvajanja poslovnika, biće zakazana Opšta sjednica na kojoj će se glasati o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda – potvrdili su nam iz Službe za odnose sa јavnošću Vrhovnog suda.

Sudski savjet јe raniјe, nakon osam propalih pokušaјa da se izabere čelnik Vrhovnog suda, utvrdio listu kandidata na koјoј su se našli bivša zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentina Pavličić, sudiјa Vrhovnog suda Ana Vuković, v.d. predsjednica tog suda Vesna Vučković i predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić.

Lista kandidata biće dostavljena Opštoj sjednici Vrhovnog suda radi obavljanja intervjua, a zatim Sudskom savjetu na odlučivanje, shodno Ustavu.

U Sudskom savjetu ne znaju koliko je sudija pod krivičnim progonom

Prema novom Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, Sudski savjet se izjašnjava o svim kandidatima koji su na Opštoj sjednici dobili više od polovine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda. Ako niko od prijavljenih kandidata ne dobije potrebnu većinu u prvom krugu, glasanje će se ponoviti između kandidata koji su dobili više od četvrtine glasova.

Prema ranijoj odredbi zakona, kandidatima je u prvom krugu bila potrebna dvotrećinska podrška ukupnog broja sudija Vrhovnog suda. Podsјetimo da se na izmjenama poslovnika radi od aprila ove godine, dok su izmjene Zakona o sudijama i Sudskom savjetu usvojene u junu, kao dio paketa zakona potrebnih da Crna Gora od EU dobije Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR). Njima je, između ostalog, proširen krug potencijalnih kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, pa su se sada za tu poziciju mogli prijaviti i kandidati koji nijesu sudije i tužioci.

Ključna pozicija u sudstvu upražnjena je od decembra 2020. godine, kada se sa čela Vrhovnog suda nakon 13 godina povukla Vesna Medenica. Ona je na toj funkciji bila u tri mandata, iako Ustav Crne Gore propisuje da isto lice može biti birano za predsjednika Vrhovnog suda najviše dva puta. Kuriozitet јe da јe njen treći mandat 2019. jednoglasno podržalo 18 sudija Vrhovnog suda, a potom i tadašnji Sudski savjet.

Ostavku je podnijela krajem 2020. pod pritiskom međunarodne zajednice, nakon čega јe hapšena 17. aprila 2022.

Četiri kandidata na čekanju

Sudski savjet јe 15. avgusta utvrdio poslednju listu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Tada јe konstatovano da su po oglasu za izbor predsjednika Vrhovnog suda, objavljenom 10. jula, prijavu podnijela četiri kandidata koja ispunjavaju opšte i posebne uslove iz člana 33 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 10:42