/ -SHUTTERSTOCK
15/09/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šta podrigivanje otkriva o vašem zdravlju

Bilo da ste "popustili pritisaku" od zasitnog obroka ili ste malo prebrzo popili gazirano piće - možete očekivati da ćete podrigivati. Malo ljudi se vjerovatno trudi da izbroji koliko puta podrigne u toku dana, ali da li ste ikada koji iznos je normalan?

Studija iz 2020. objavljena u Springeru sugerira da je sasvim normalno podrignuti do 30 puta dnevno. Na prvi pogled ovo može izgledati puno. Međutim, prema gastroenterologinji Alison Schneider, podrigivanje ne bi trebalo nužno biti zabrinjavajuće.

"Podrigivanje čak četiri puta nakon obroka smatra se normalnim", rekla je za Klivlend kliniku.

Kada uzmete u obzir tri obroka dnevno - plus užinu ili dvije - 30 podrigivanje dnevno ne izgleda kao prevelika brojka. Međutim, gastro stručnjak je upozorio da mogu biti razlog za zabrinutost ako podrignete toliko da vam smeta u svakodnevnom životu ili ako uz to imate i druge simptome.

Ovdje prolazimo kroz razloge zbog kojih podrigujete tokom dana i kada biste mogli biti zabrinuti. Prvo, hajde da uđemo u to što podrigivanje zapravo uključuje i zašto naše tijelo to čini.

"Podrigivanje je način vašeg tijela da izbaci višak gasova iz stomaka. Kada progutamo hranu ili piće, ono prolazi kroz cijev zvanu jednjak i ulazi u želudac. Tamo želučana kiselina i probavni enzimi rade na razgradnji hrane na nutrijente koje koristimo za energiju. U ovom procesu nastaje plin.", navodi.

Takođe, moguće je progutati višak vazduha dok jedete i pijete, što može pronaći put nazad do vašeg jednjaka da bi se oslobodio podrigivanjem.

Pijenje kroz slamku, prebrzo jedenje, gutanje gaziranih pića, žvakanje žvakaće ili čak nošenje proteza koje ne pristaju pravilno mogu dovesti do gutanja previše plina. Vaš izbor hrane takođe može imati ovaj neželjeni efekat.

Konzumiranje povrća koje proizvodi gasove poput brokule i kupusa može izazvati podrigivanje. Ostale namirnice koje izazivaju podrigivanje uključuju mliječne proizvode.

Ako mislite da podrigujete više od uobičajene količine, evo zbog čega bi to moglo biti uzrokovano probavnim smetnjama, gastritisom, sindromom iritabilnog crijeva, čirom na želcu, refluksom kiseline i drugim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 05:02