Са улаза у Цетиње
09/09/2021 u 18:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивше дипломате: Вашингтон да се директно укључи у дијалог у ЦГ

Због вакуума, насталог због смањеног америчког ангажмана, који би могле да попуне друге снаге, Сједињене Државе, морају да буду присутне и видљиве у региону, закључују Волкер и Фрид

Дешавања у Црној Гори изискују да се Америка више ангажује и директно и непристрасно укључи у дијалог о будућности земље, оцијенили су за Glas Amerike бивши амерички амбасадор при НАТО-у Курт Волкер и бивши помоћник државног секретара Данијел Фрид.

"Волио бих да видим већи директни ангажман Сједињених Држава у дијалог о будућности Црне Горе. Не о домаћој политици. Не говорим да би САД требало да заузимају стране, за владу или против ње, и слично. Међутим, могле би да говоре о принципима који показују како демократска друштва решавају тешке проблеме и да усмјере људе подаље од најекстремнијих ставова", подвлачи Курт Волкер, за Глас Америке.

Бивши помоћник државног секретара, који је током вишедеценијске дипломатске каријере био активно ангажован на Балкану Данијел Фрид каже да нико у Стејт департменту, ко прати Балкан, не може бити задовољан због тензија у Црној Гори.

-Они брину да се то не настави и злоупотријеби. Мислим да Американци могу да имају конструктивну улогу, јер ми нисмо ни на чијој страни. Можемо да обезбиједимо платформу за разговор о тим питањима. Можемо да покушамо да подстакнемо људе да ублаже реторику. Да покушамо да покажемо поштовање према свим странама у дебати, гдје на крају одлучују Црногорци. Такође, морамо да се одупремо манипулацијама других који би злоупотријебили ситуацију- наводи Фрид.

Разочарани сликама са Цетиња

Волкер каже да је био разочаран призорима који су протеклог викенда стизали из црногорске пријестонице Цетиња гдје је, упркост протестима, устоличен митрополит Јоаникије. За Глас Америке истиче да то није морало да се догоди.

-Српске власти и Српска православна црква требало је да обраћају мало више пажње на расположење у Црној Гори. Да јесу, мислим да би открили да је црногорски народ заинтересован за дијалог којим се поштује његова независност и вјерске слободе. Међутим, начин на који је то урађено је био веома разочаравајући-казао је Волкер за Глас Америке.

-Нико у НАТО-у, или на западу не жели да се овакви проблеми догађају у једној чланици Алијансе-оцјена је Данијела Фрида.

Фрид, високи сарадник америчког Атлантског савјета, ситуацију у Црној Гори посматра у оквиру два контекста - наставка борбе у погледу црногорског идентитета, али и политичког утицаја.

-На Балкану смо више пута били свједоци да када политички лидери злоупотребљавају етничке или националне или вјерске тензије, резултати могу да буду катастрофални. Али резултати још нису катастрофални. Одржани су протести и надам се да ће Црна Гора схватити да нико нема користи од поларизације, осим оних који не желе добро земљи- поручује бивши високи званичник Стејт Департмента.

Волкер, тренутно сарадник вашингтонског Центра за анализу европске политике, међутим сматра да у Америци, али и у НАТО-у, чија је Црна Гора чланица, не постоји "дубоко разумијевање" актуелних догађаја.

-Мислим да ће бити поједностављено на то да смо имали 30-годишњу владавину ДПС-а, било је оптужби о корупцији, људи су жељели промијене, ово је промјена, сада има и протеста, али је то нормално у демократији. Све је то тачно, али не представља цијелу причу зато што такође постоји елемент ове смишљене интервенције против независности и западне интеграције Црне Горе- оцјењује Волкер који је за вријеме Трампове администрације био специјални изасланик за Украјину.

-Мислим да то морамо да посматрамо на оба начина. Да, наравно, црногорски народ је био уморан послије 30 година исте странке на власти. Међутим, то не значи да је бирао пут далеко од Европе и НАТО-а, а у корист Русије и Србије. И то је нешто што може лако да се погрешно разумије на западу-истиче Волкер.

Такође је забринут да би, због актуелних напетости, могао да буде угрожен досадашњи мултиетнички и мултиконфесионални карактер црногорске демократије.

"Надам се да неће бити изгубљено због притиска српског национализма и супростављања Црногораца томе да би одржали своју независност. Постоји неколико мрачних политичких снага у Црној Гори, али оне нису већина када је ријеч о политичким странакама или јавном мњењу. У актуелној влади су поједине веома компетентне и способне технократе који желе да ураде исправне ствари за земљу. Али томе пријети мрачни балкански, српски национализам”.

Амерички Стејт департмент је уочи и послије устоличења позивао све, а посебно политичке лидере да смањују, а не распламсавају тензије.

На упит Гласа Америке, шта Сједињене Државе могу да предузме да се напетости смире и охрабри дијалог, портпарол државног секретаријата је одговорио да Вашингтон подржава конструктивни дијалог са политичким актерима и представницима цивилног друштва који би се водио уз добру вољу и са простором за компромис. За тај дијалог, како је оцијењено, биће потребна значајна политичка воља.

Због вакуума, насталог због смањеног америчког ангажмана, који би могле да попуне друге снаге, Сједињене Државе, морају да буду присутне и видљиве у региону, закључују Волкер и Фрид.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:06