/ Бошњачка странка, лого
19/10/2021 u 19:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БС: Извjештаj потврдио наше ставове, забринути смо због успоравања интеграционог процеса

Да jе актуелна већина одбиjала сваки вид сарадње са опозициjом и невладиним сектором, кроз наjновиjи извjештаj jе потврђено у диjелу коjи се односи на измjене Закона о државним службеницима и намjештеницима, наводе из БС-а

Наjновиjи Извjештаj о напретку Црне Горе, коjи jе данас представила Европска комисиjа, потврдио jе све оне сегменте, на коjе смо упозоравали у посљедњих годину дана, саопштено jе из Бошњачке странке.

“Извjештаj о напретку, реална jе слика стања у Црноj Гори у посљедњих годину дана. Забринути смо што jе потпуно успорен интеграциони пут Црне Горе, што jе jасно потвђено у наведеном извjештаjу. Као држава, коjа jе била лидер у интеграционом процесу, Црна Гора у посљедњих годину дана ниjе остварила никакав напредак у правцу затварања преговарачких поглавља и испуњавања мjерила.

Демократска промjена власти, коjа се догодила у августу прошле године, ниjе са собом дониjела напредак у правцу транспарентности рада извршне власти. Са жаљењем констатуjемо да jе изостао диjалог о важним питањима, иако jе Бошњачка странка упорно, већ мjесецима позивала на проназилажење компромиса око наjважниjих питања.

Да jе актуелна већина одбиjала сваки вид сарадње са опозициjом и невладиним сектором, кроз наjновиjи извjештаj jе потврђено у диjелу коjи се односи на измjене Закона о државним службеницима и намjештеницима, коjе су спроведене без jавне расправе, без укључивања ескперата у изради закона, као и без консултациjа са нашим међународним партнерима. Нажалост, наведеним измjенама су снижени услови за компетентност, независност и запошљавање државних службеника, коjе jе засновано на заслугама.

Изостанак политичког диjалога, у тренутку када се Црна Гора налази у наjвећоj политичкоj кризи, показатељ jе недовољне спремности актуелне власти да успостави партнерску сарадњу са опозициjом. Посебно нас брине институционална блокада значаjних државних институциjа.

Бошњачка странка у континуитету указуjе на наведене проблеме, коjи су препрека за даљи напредак Црне Горе на путу ка ЕУ.

“Неостваривање Уставом гарантованих мањинских права, остаjе као jедан од недостатака на коjи jе указано. Какав ће бити однос Владе према мање броjним народима народима, одредиће и темпо реформи и успjешности европског пута Црне Горе”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:33