Лого ДПС-а
09/08/2021 u 15:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС: Учесници у фалсификовању историјских чињеница на увјерењима СПЦ, одговараће пред законом

Поручују да ће искористити све правне и демократске начине да зауставе овај процес, за који кажу да шкоди држави

Увјерења која је Министарство правде, људских и мањинских права “издало” епархијама Српске православне цркве садрже фалсификоване податке, сматрају у ДПС-у.

-Сада је и јасно огољена пуна намјера Српске православне цркве и њених агената у Министарству и Влади Црне Горе. Отпочет је процес бесправног преузимања црногорске културне баштине од грађана Црне Горе- саопштено је из Демократске партије социјалиста.

Из ДПС-а додају да сви они који су подигли руку за измијењени Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, учинили су то, како кажу,  “на противправан и неуставан начин и добро су знали шта слиједи”.

-Знали смо и ми и зато смо јасно указивали да су рјешења тада предложеног Закона крајње проблематична, неусклађена са Уставом Црне Горе, потврђеним и потписаним међународним актима и општеприхваћеним правилима међународног права. Јасно је да су рјешења из закона дискриминаторна и паушална са недопустивим дискреционим овлашћењима Министарству да изједначи правно поступање евидентираних вјерских заједница и противправно поступање Српске православне цркве-поручује се у саопштењу.

Упркос томе, појашњавају из ДПС, владајућа већина је, како кажу, кријући се од црногорских грађана и улазећи на задња врата црногорског парламента, “извршила диктатом добијен задатак”.

-Данас свједочимо намјери да се грубим фалсификовањем неспорних историјских чињеница, користећи неуставне одредбе тако донијетог Закона, ствара основа да се Црној Гори одузме имовина и њена културно историјска баштина, да би се трајно дала у власништво субјекту са сједиштем у другој држави. Да је то тако, читавој јавности је постало јасно управо из садржине накнадно објелодањених “увјерења”- додаје се у саопштењу.

Поручују да ће искористити све правне и демократске начине да зауставе овај процес, за који кажу да шкоди држави.

-Без обзира на намјеру ове власти да то омогући, ни ми, ни грађани Црне Горе – то нећемо дозволити. Демократска партија социјалиста искористиће све правне и демократске начине да заустави овај процес који се дешава у садејству СПЦ и владајуће већине, а на штету државе Црне Горе- иситче се у саопштењу.

Напомињу да ће инсистирати да буде утврђена одговорност свих у овом нечасном поступању, како кажу, почев од самог предсједника Владе, преко актуелног руководства Министарства правде, људских и мањинских права, па све до, сада већ бившег, министра правде, људских и мањинских права.

-Јасно је да су ова власт и њена правна хајдучија кратког вијека, и да ће сва ова рјешења бити поништена, а сви који су у кривотворењу учествовали биће процесуирани, без изузетака- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:16