Атлански савез / - BOJAN GNJIDIC
15/10/2021 u 18:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: НАТО изразио бојазан да је опасно дијелити све информације са новом Владом ЦГ

Учествујући на 11. 2БС Форуму, Ескобар је казао да једино рјешење тензија на Блакану јесте чланство земеља регион у Европској унији

Замјеник помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар изјавио је данас да ће садашња црногорска Влада уживати подршку САД-а све док је демократска и сконцентрисана на европску будућност земље.

Учествујући на 11. 2БС  Форуму, Ескобар је казао да једино рјешење тензија на Блакану јесте чланство земеља регион у Европској унији.

Увијек смо вјеровали да је кључ стабилности овог региона његово чланство у ЕУ, рекао је он. Иако је мишљења да се америчка политика према региону није мијењала у зависности од администрација и да им је свима циљ да се успостави владавина права, борба против корупције и развој демократских институција, он је, ипак, најавио интензивније присуство и посвећеност САД-а овом региону, укључујући и јасан фокус самог предсједника Бајдена на ово подручје.

Одговарајући на питање како САД могу да помогну земљама Балкана да досегну стабиност, он је казао да САД располазу великим буџетом које може да им помогне да подригну зацртане резулатате.

 - На вишем нивоу користимо сваку прилику да подстакнемо наше европске партнере да убрзају процес интеграцијана Балкану који је регион изутетних потенцијала - додаје он.

Коменатришући мијешање Русије у унутрашње ствари Црне Горе, Ескобар је рекао да САД имају и дипломатски и политички одговор како би се изоловале снаге које не желе суверену и демократску Црну Гору.

Он прави разлику између проруских и просрпских снага. Проспске снаге у Црној Гори треба да схвате да Црна Гора треба да буде суверена, демократска, западно оријентисана чланица НАТО-а, рекао је Ескобар додајући да за оне снаге које подривају напредак земље која је скоро 25 година била успјешна прича, САД имају одговор у виду санкција, политичког притиска, а у самој Црној Гори изолацију снага које имају таква настојања.

Он је потврдио да су на последњем самиту НАТО-а, иако неформално, изражена бојазан да је опасно дијелити све информације са новом Владом у Подгорици, додајући да је та забринутост реална и да људи у Црној Гори треба да је буду свјесни, НАТО има много начина да задржи инфромација, али свака влада треба да буде сјвесна да је то нешто што слаби и њу и земљу.

Ескобар се слаже да садашња ситуација на Блакану има много сличности са 90-им годинама прошлог вијека када су етничке тензије набујале и када је било је много оних који су те тензије хтјели да искористе.

 - Од Дејтона наовамо, ипак се догодило много позитивних ствари и када их анализирате видјећете да су све оне биле плод евроатланских интеграција -  рекао је он.

 - Зато, нашим европским партнерима помињемо потребу да се интеграције убрзају и зато је Блакан увијек високо на нашој агенди када да њима разговарамо -  рекао је Ескобар који је убијеђен да ће Европа схаватии огромни потенцијал Балкана и да це за три године ово подручје бити просперитетни регион.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:14