Mirza Krnić, Preokret / -PREOKRET
24/07/2024 u 13:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krnić: Izmjene sastava Vlade znače produbljivanje partitokratije

Rekonstrukcija Vlade neće donijeti nov kvalitet u funkcionisanju sistema i to je ono što je od primarnog značaja za građane, saopštio je Mirza Krnić iz Preokreta.

- To što su se PES, Demokrate, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Bošnjačka stranka dogovorili oko podjele resora znači samo da su našli modus operandi podjele kolača vlasti i dodatnog snaženja svojih pozicija ne bi li na vlasti ostali što duže, a na predizborna obećanja zaboravili što ranije, a što se da nagovijestiti iz nacionalnih narativa za kojima sve više njih poseže sve češće - kaže Krnić.

Uspostavljanje pune funkcionalnosti i pravednosti sistema, kako je istakao, te poštovanja principa jednake dostupnosti svim državnim servisima bez obzira na nacionalnu, političku ili drugu pripadnost će ostati još udaljeniji od građana.

Kalač: Bošnjačka stranka ne predstavlja sve Bošnjake

- Ovu Vladu čine konstituenti od kojih neki imaju decenijsku praksu partijskog uhljebljavanja i koja sada dobijaju političku aboliciju za ranije uzurpacije svih privilegija koje su uživali tokom decenijske vlasti: od stanova koje su dobijali od države, do partijskih zapošljavanja i uhljebljivanja stranačkih kadrova. Članice nove vlasti nakon 2020. su krenuli stopama svojih prethodnika i sada će lagodnije vladati jer je Vlada dobila unutrašnji impuls da je partirokratija sasvim u redu - naglasio je Krnić.

Ovo i ovakvo ponašanje je moguće mijenjati samo na izborima, kako lokalnim tako i državnim.

- Za građane je važno da dobro pamte i vrednuju ponašanje političara i u skladu sa tim biraju nov sastav parlamenta. Do tada, slušaćemo besmislene partitokratske priče upakovene u nacionalnizme ili narative neoliberalne ekonomske škole koja počiva na logici beskrajnog nerezonskog zaduživanja koje ne pokreće ekonomiju, već zapravo blokira razvoj cjelokupne države - zaključuje Krnić.  

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 20:11