/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
24/10/2024 u 14:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lazarević: Crnogorski kadeti se školuju na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji

Crnogorski kadeti se školuju na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji, saopštio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije, general Rudolf Štridinger, boravi u zvaničnoj posjeti Vojsci Crne Gore i Ministarstvu odbrane.

Sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem, razgovarano je o dosadašnjim i budućim oblicima vojne saradnje dvije zemlje, sa posebnim osvrtom na razmjenu iskustava u obuci i obrazovanju.

General Lazarević je istakao da je posjeta potvrda snažnih i prijateljskih odnosa između naših zemalja, posebno u oblasti odbrane.

- Crnogorski kadeti se školuju na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji, što predstavlja jedan od najvažnijih aspekata našeg prijateljstva i saradnje. Pored toga, pripadnici VCG koriste moderne austrijske vojne poligone za obuku i gađanja, čime značajno unapređuju operativnu spremnost, znanja i vještine - kazao je on.

General Štridinger poručio je da je ponosan na dobre odnose oružanih snaga dvije zemlje, te da razgovori o budućim oblicima saradnje potvrđuju da zajednički dijelimo iste ciljeve – mir, stabilnost i sigurnost.

Sagovornici su razmatrali mogućnosti daljeg unapređenja  saradnje, posebno u oblasti specijalističkih obuka, razmjene iskustava u planinskom ratovanju i obuke helikopterskih spasilaca, koje su od izuzetnog značaja za operativne sposobnosti Vojske Crne Gore, posebno u složenim terenskim i vanrednim situacijama. Razgovarano je i o daljem razvoju kapaciteta za sigurno skladištenje i ispitivanje stabilnosti municije.

Dvojica generala posjetili su Naučno-tehnološki park u Podgorici, gdje su im prezentovani kapaciteti tog centra i razgovarano o izazovima sajber bezbjednosti.

General Štridinger se sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Crne Gore, Markom Markovićem. Sagovornici su se složili da je snažna saradnja u oblasti odbrane ključna za jačanje sposobnosti oružanih snaga i da omogućava zajedničke odgovore na bezbjednosne prijetnje današnjice.

General Štridinger je potvrdio spremnost Oružanih snaga Austrije da nastavi sa pružanjem podrške i stručnih kapaciteta Vojsci Crne Gore, te istakao važnost nastavka strateške saradnje u oblasti odbrane, koja je od suštinskog značaja za međunarodnu stabilnost i bezbjednost.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 14:07