Бранислав Ненезић / - фото: СД
18/02/2022 u 14:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ненезић: Можура да се трансформише у регионални рециклажни центар

Можура треба да буде мjесто на коjем се отпад не само одлаже, већ и траjно и ефикасно збрињава, оцијенио је Ненезић

Данас су у званичноj посjети Бару били преставници компаниjе Биотренд (компаниjе коjа се бави енергетиком у склопу Доğанлар Холдинга ), Огüн Доğан – Боард мембер, Дорук Доğан – Боард мембер, Огüн Улугöл - бусинесс девелопмент еxецутиве, Цевдет Куртаy – Дирецтор оф Плантс, као и стручни  консултанти ове фирме за Црну Гору, Данило и Никола Меденица, казао је предсjедника ОО СД Бар, Бранислав Ненезић

Он је поручио да су привредници из Турске заинтересовани су за улагање у санациjу у циљу продужавања виjека санитарне депониjе Можура, као и њену трансформациjу у регионални рециклажни центар.

- Управљање комуналним отпадом и данас представља jедан од наjвећих проблема црногорског друштва, имаjући у виду чињеницу да и након више од децениjу од доношења прве стратегиjе о управљању отпадом у Црноj Гори постоjе само двиjе уређене санитарне депониjе, док готово све општине и даље одлажу отпад на привременим неуређеним одлагалиштима. Већ дуги низ година депониjа Можура функционише као регионална депониjа, али  скоро све општине приморjа довозе своj комунални отпад и ту га одлажу. Иако се на оваj начин до сада рjешавао проблем комуналног отпада за циjело примориjе, с друге стране смо дошли у ситуациjу да се регионална  депониjа за Бар и Улцињ бори за опстанак, имаjући у виду чињеницу да се санитарне каде пуне великом брзином - истакао је Ненезић.

Додаје да о неопходности постоjања санитарне депониjе у 21. виjеку не би  требало ни говорити jер то jе насушан ресурс превасходно за општине у коjима су туризам и пољопривреда дефинисани као приоритетне привредне дjелатности.

image

посјета Можури

- фото: СД

- Прави jе тренутак да се размотри нови приступ, коjи ће уз примjену нових доступних технологиjа коjе су већ у примjени, да продужи живот Можури и да jе учини ефикасниjим ресурсом. Приступ коjи ће jоj дати потпуно нови смисао и значаj, не само за општину Бар, већ и за државу Црну Гору. Наша визиjа jе да Можура треба да се трансформише у регионални рециклажни центар. Можура треба да буде мjесто на коjем се отпад не само одлаже, већ и траjно и ефикасно збрињава. Мjесто гдjе отпад може бити искоришћен као сировина за производњу електричне енергиjе, те за производњу секундарних сировина. Можура има изванредне предиспозициjе за овакав приступ, оцијенио је предсједник ОО СД Бар. 

Како наводи, потребно jе само проширити видике и потражити потенциjалне партнере кроз jедан проактиван приступ и кроз модел приватно-jавног партнерства.

- Партнере коjи могу да нам помогну да дођемо до наjсавремениjих еколошких технологиjа, технологиjа са нултом емисиjом, и до неопходних финансиjских средстава. Технологиjа коjе ће риjешити и питање неприjатних мириса коjи карактеришу све депониjе комуналног отпада, како би се риjешио и оваj веома важан, а вишегодишњи  проблем становника коjи живе у непосредноj близини депониjе Можура. Општина Бар jе посвећена у рjешавању комуналних проблема. Кроз приватно-jавно партнерство, отвара се шанса да покажемо како умиjемо не само да рjешавамо проблеме, већ и да их претворимо у рjешење – закључио jе Ненезић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:48