фото: Права Црна Гора / - фото: Права Црна Гора/ NIKOLIC B. DRAGAN
09/09/2021 u 09:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Права Црна Гора предала захтјев за ванредно засиједање скупштине због измјена закона о високом образовању

Овај закон треба донијети по хитном поступку до 26. септембра, јер се са истеком септембарског испитног рока завршава студијска 2020/2021. година, поручују из Праве Црне Горе

Права Црна Гора јутрос је предала захтјев за ванредно засиједање Скупштине Црне Горе предсједнику Скупштине господину Алекси Бечићу, како би што прије изгласали предлог закона о измјенама Закона о високом образовању, који је у скупштинску процедуру предала Права Црна Гора.

Дана 23. 07. 2021. године Права Црна Гора упутила је Предлог закона о измјенама Закона о високом образовању у скупштинску процедуру. Тај Предлог закона је са амандманима једногласно усвојио Одбор за просвјету, науку, културу и спорт, дана 08. 09. 2021. године.

– Овим предлогом измјена закона захтијевамо продужење рока за завршетак студија до краја студијске 2022/2023. године за основне, специјалистичке, магистарске и докторске студије. Такође захтијевамо продужење рока до почетка студијске 2023/2024. године за упис на специјалистичке студије. Захтијевамо продужење рока до краја студијске 2023/2024. године за завршетак магистарских студија, без додатног плаћања школарине. – наводе из Праве Црне Горе.

Због ефектности, како су казали,  захтјев нису упутили посланичким клубовима, јер у складу са чланом 128 Пословника Скупштине Црне Горе, Предсједник Скупштине једини има могућност да сазовете ванредну сједницу Скупштине Црне Горе у року краћем од 15 дана, из разлога хитности.

Овај закон треба донијети по хитном поступку до 26. септембра, јер се са истеком септембарског испитног рока завршава студијска 2020/2021. година. Ако се ове измјене не усвоје у овом року многи студенти ће изгубити статус студента или ће морати поново да плаћају трошкове студирања, што је у овој кризној ситуацији велики проблем за студенте, закључују из Праве Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:07