Шкреља / LAZAR RUZIC
24/11/2021 u 13:28 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шкреља: Хитно наставити процедуру избора челника ДИК-а

Морамо се помјерити са мртве тачке. Вјерујем да бисмо већ данас могли постићи неку сагласност по питању једне такве иницијативе, казао је Шкреља за "Дан"

Замјеник предсједника Административног одбора Луиђ Шкреља казао је за "Дан" да чланови тог скупштинског радног тијела из реда Демократске партије социјалиста (ДПС) размишљају да иницирају хитан наставак процедуре за избор предсједника Државне изборне комисије (ДИК), односно да се та тачка што прије нађе на дневном реду тог одбора.

– С обзиром на стање у држави већ неко вријеме, поготово у институцијама које су важне а које не функционишу, посланици ДПС-а који су дио Административног одбора вјерују да би једна таква иницијатива умногом допринијела да се ствари помјере са мртве тачке. Зато већ неко вријеме постоји идеја да иницирамо да се та тачка што прије нађе на дневном реду Административног одбора, односно да се до краја спроведе давно започета процедура за избор челника Државне изборне комисије. Вјерујем да бисмо већ данас могли постићи неку сагласност око тога – казао је Шкреља.

Он је подсјетио да је Административни одбор претходно саслушао три од четири пријављена кандидата за предсједника ДИК-а, али да је од тада све стало и да по том питању више ништа није предузимано.

Улога предсjедника ДИК-а важна за изградњу повjерења jавности у изборни процес

Из ОЕБС-а су раниjе поручили да jе именовање шефа ДИК-а коjи има богато искуство у области избора и изборне администрациjе од значаjа у изградњи транспарентног изборног тиjела коjе ће бирачима моћи да докаже да су избори и фер и слободни.

ОЕБС је у извjештаjу о парламентарним изборима у Црноj Гори одржаним у августу прошле године оциjенио да су углавном спроведени транспарентно и ефикасно, иако "ДИК ниjе прописно испунила своjу регулаторну улогу".

Међу приоритетним препорукама наведено jе да треба размотрити предузимање свеобухватне реформе у циљу усклађивања изборног правног оквира и регулисања кључних аспеката избора.

На конкурс за челника ДИК-а, расписан почетком јула ове године, пријавила су се четири кандидата, и то савјетник у ДИК-у Никола Мугоша, правник из Бара Јован Војиновић и адвокати из Подгорице Амер Шукурица и Никола Медојевић. Иако то раније није била пракса, у циљу транспарентности, Административни одбор је саслушао три од четири кандидата. Саслушању се није одазвао Никола Медојевић, али, како су тада нагласили на сједници одбора, ниједан кандидат није ни био у законској обавези да се одазове саслушању, већ је све било ствар воље и избора.

Функциjа предсjедника ДИК-а jе упражњена од 17. jуна, када је Скупштина разриjешила дотадашњег предсjедника Алексу Ивановића због одбиjања ДИК-а да 28. децембра прошле године верификуjе мандат посланика коалициjе "Црно на биjело" Суаде Зороњић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:10