Zoran R. Tomić / BETAPHOTO-AMIR HAMZAGIC
19/07/2024 u 07:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uredbodavno buđenje iz kome

Prozirna pravnička kome(n)dija

Piše: Zoran R. Tomić

Svojom nedavnom odlukom o ukidanju, kao neustavne, uredbe kojom je zaustavljena primјena uredbe u vezi s projektom "Jadar", Ustavni sud nije – navodno ne miјešajući se u nadležnost Vlade pravno "oživio" tu prvobitnu uredbu. Samo je naprečac, bez javne rasprave i valjanog obrazloženja, to i takvo stopiranje – pozivajući se na procesne propuste donosioca – stavio van snage.

Bјelodano, ta druga uredba – već u startu planirana da bude ograničenog dometa i kratkoga daha – vјerovatno je bila samo iznuđeni politički manevar da bi se privremeno suzbio požar rastućeg narodnog nezadovoljstva namјeravanim opsežnim rudarenjem s ozbiljnim posledicama. Prvobitnoj uredbi, Sud je u obrazloženju (koje ne zadobija svojstvo pravne obaveznosti!) svoje odluke – a ne u izreci, budući da ona i nije bila predmet spora – odrekao bilo kakva pravna dejstva. Ali u nju, kobajagi, nije pravno dirao, nije je ukinuo! Opet, konstatovao je, ne trepnuvši, zapravo sasvim suprotno (sic!). Naime, veli Sud, ona "ne oživljava" – kao da je ta prva uredba, ukidanjem one druge, tobože "postala" pravno nepostojeća, normativno mrtva! Neznanje, zavaravajući naum? Svejedno: posriјedi je čista pravna besmislica! Jer, kada sudski staviš van snage jedno stopiranje, njime do tada zaustavljeni pravni saobraćaj nastavlja nesmetano da teče!

No, Sud je neskriveno, eksplicitno – valjda smišljeno radi neke vјeštačke ravnoteže i privida pravde – ostavio "otvorena vrata" da sama Vlada novom uredbom stavi u pravni pogon onu prvu (da bi se na osnovu nje, dalje, donosili pojedinačni pravni akti i radnje). Što je bilo apsolutno suvišno! I dobrano prima facie – sumnjivo! U stvari, u konkretnom slučaju, nije Ustavni sud nikome ništa pravno zapoviјedio/naredio da čini! (politički ugao ostavljam po strani!), niti je to njegova nadležnost, njegova misija.

Dabome, Vlada je taj prećutni nalog ili "podsјećanje", brže-bolje i uslišila, ne menjajući nijedno slovce prvobitne uredbe. Ali, otkud sada uredba o "primјeni" one prvobitne, a ne nova uredba istog sadržaja kao u prvoj (ako se već, iz raznih motiva, išlo na neki kontinuitet!) – s obzirom na to da je ta prva uredba, po riјečima samoga Suda, njegovom odlukom postala normativno bezvriјedna, tako reći pokojna, tj. "neoživljena"!?

Pritom, najnovija uredba biva doniјeta, odnosno "produženo dejstvujuća" ona stara, bez obaziranja na trajajuće uznemirenje ovdašnje javnosti. Koje ima nezanemarljivo pokriće. Uprkos još od ranije ozbiljno potkriјepljenim naučnim i stručnim navodima da taj i takav pravni akt, sledstveno i dugoročno, vodi u ekološku katastrofu na određenom području.

image

Ilustracija

Foto: Peščanik

Uostalom, kod nas je – zar ne? – maltene uviјek sve bilo po Ustavu i zakonima, tj. kako "politički bog" zapoviјeda. Šta pa tu nije jasno gospodo?

No, pravna bitka ne smiјe ovom providnom kvazipravničkom, a u biti političko-finansijskom farsom da bude i okončana! Jer, posežući za raspoloživim ustavno-pravnim putem, zainteresovana lica bi, na temelju kredibilnih elaborata kompetentnih lica i mјerodavnih institucija – a pozivajući se i na respektabilna inostrana iskustva – trebalo što priјe da iniciraju novi ustavni spor, pobijajući ovu "najsvјežiju" uredbu. Kako procesno, formalno, tako i suštinski, sadržinski.

A na Ustavnom sudu bi bilo da se, ovoga puta, ne drži bezbјednog (dirigovanog?) "plićaka", nego da hrabro i temeljno, na podlozi kvalifikovane javne rasprave, zagazi u dublju pravničku i matičnu ekološku "vodu". (Jalove, puste nade jednog zaniјetog profesora utopiste?) Da bi se, na koncu, Sud pravosnažno izjasnio da li je predmetna uredba možda u svemu saglasna, ili je pak flagrantno suprotna načelu iz člana 74. Ustava – "Zaštita životne sredine". Taj član glasi: "Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obavјeštavanje o njenom stanju" (stav 1). "Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine" (stav 2). "Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu" (stav 3). Takođe, prema odredbi stava 3. člana 194. Ustava, "svi zakoni i drugi opšti akti doniјeti u Republici Srbiji moraju biti saglasni sa Ustavom". Takođe, pri dotičnom ustavno-sudskom ocјenjivanju i odlučivanju, moralo bi da se naročito vodi računa da li su najnovijom, hipotetički osporenom uredbom poštovani i propisi Zakona o zaštiti životne sredine – posebno odredbe njegovog člana 35, "Strateška procјena uticaja na životnu sredinu", kao i o odredbe člana 81 – "Učešće javnosti u odlučivanju".

Čekamo dalji svekoliki tok događaja…

peščanik.net

(Autor je redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu)

Mišljenja objavljena u tekstovima autora nisu nužno i stavovi redakcije „Dana”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 15:57